Mer ekologiskt kött i Sverige

Publicerad:
Uppdaterad:

Stockholm. Produktionen av ekologiskt kött i Sverige ökar. I fjol var 15 procent av de slaktade nötkreaturen och 22 procent av fåren ekologiskt uppfödda - en ökning i vikt räknat med 11 respektive 6 procent mot föregående år.

Sedan 2009 är ökningen 40 procent för nötkreaturen och 48 procent för fåren.

Andelen producerade ägg i fjol var 13 procent - en ökning med 7 procent.

Enligt Jordbruksverket ökade det ekologiska grisköttet mycket marginellt, till 1,7 från 1,5 procent av den totala slakten. Vad gäller kyckling låg det på oförändrade 0,3 procent.

Trenden med allt mer ekomjölk bröts i fjol. Invägningen visar att produktionen var ungefär lika stor som 2012 - knappt 13 procent av den totala produktionen.

Siffrorna visar levererade ekologiska produkter från jordbruksföretag som är ekologiska, men säger ingenting om mängden kött som säljs med ekologisk märkning i butik.

TT

Publicerad: