Inrikes

Knep kan rädda vattenskadad mobil

INRIKES

Stockholm. Ett plötsligt skyfall, ett ofrivilligt dopp eller fumlande när semesterbilden ska tas vid strandkanten - mängder av mobiler får fukt- och vattenskador varje sommar. Men det finns knep att ta till.

Bara några timmar efter att din mobil vattenskadats kan rost förstöra metallkomponenter under skalet.

– Många telefoner är extremt känsliga för vatten. Regn och toaletter är det vanligaste, folk tappar mobilen i toan när de reser sig, säger Kenny Johansson, chefstekniker för mobilservicen på iFon-butiken i Göteborg.

Första hjälpen är att ta ut sim-kort och batteri. Att försiktigt borsta rent laddningskontakten med tandborste och lite rengöringssprit kan fungera.

Undvik ugnen

– Att torka mobilen lite med kalluft från en fön kan gå, men det är inget jag rekommenderar. Alla modeller klarar inte det. Det säkraste är att lämna in telefonen snabbt, innan det blir rost.

Han avråder bestämt från att försöka värma mobilen. Vid några tillfällen har kunder stoppat mobilen i ugnen.

– Då har vi inte lyckats laga telefonen. Någon hade lagt mobilen i frysen, också helt kört.

Att lägga mobilen i okokt ris som kan suga upp fukten är ett råd som cirkulerar. Enligt Samsungs support kan de fungera för vissa modeller. Men att snabbt få mobilen till reparation är att föredra. Kenny Johansson varnar för att riskorn och damm kan tränga in i kontakt eller i hörlursuttag och förvärra skadan.

Saltvatten värst

Vilken typ av vatten mobilen råkat ut för kan avgöra. Det är lättast att reparera en mobil drabbad av kranvatten. Sjövatten är svårare och värst är saltvatten.

– När det gäller saltvatten är det 50/50 att vi klarar det. Men det beror ju på hur långt tid som gått.

Även innehållet i en telefon som är kraftigt vattenskadad kan räddas. Det finns företag som specialiserat sig på att rädda informationen, men i de fallen får kunden räkna med att det kan kosta.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes