Soldiers of Odin och AFA i Jönköpingsbråk

INRIKES

Brott. Ett stort slagsmål mellan två extremistgrupper har inträffat i Jönköping.

Tolv personer som tros tillhöra AFA sitter anhållna misstänkta för grov misshandel.

– De sitter fortfarande anhållna. Polisen har börjat förhöra dem, men man har inte hunnit förhöra alla ännu, säger Robin Simonsson vid Åklagarmyndighetens presstjänst sent på söndagseftermiddagen till TT.

Han säger att de tolv kommer att vara fortsatt anhållna över natten.

Det var under natten mot söndagen som två grupper, det högerextrema nätverket Soldiers of Odin och den vänsterextrema gruppen AFA, drabbade samman i centrala Jönköping.

Enligt Marcus Anefur, gruppchef på polisen i Jönköping, var det medlemmarna i AFA som gick till attack när Soldiers of Odin nattvandrade i området.

– De passerar Tändsticksområdet i höjd med Kulturhuset och får glasflaskor kastade emot sig och blir attackerade med tillhyggen, säger han till SVT Jönköping.

Tolv personer greps i samband med att polisen gjorde en husrannsakan i Kulturhuset.

– De indikationer vi har är att de här personerna tillhör den autonoma miljön, i det här avseendet AFA, säger Marcus Anefur till tv-kanalen.

De anhölls senare misstänkta för grov misshandel. De är i åldrarna 18 till 30 år. Tre personer från Soldiers of Odin skadades, efter att ha blivit misshandlade med tillhyggen. Men enligt polisen ska de inte ha fått några allvarligare skador.

TT