Eliasson sågar förslag om beredskapspolis

INRIKES

Politik. Liberalerna vill återinföra beredskapspolisen och att styrkan också ska kunna användas i fredstid för att lösa polisens resursbrist.

– Jag tror inte på den vägen framåt, säger däremot rikspolischefen Dan Eliasson.

Liberalerna tar fasta på försvarsberedningens förslag och vill återinföra den så kallade beredskapspolisen. Men L anser att denna polisstyrka också ska kunna användas i fredstid.

– Inget annat förslag kan på så kort tid öka polisens antal så mycket, säger Liberalernas partiledare Jan Björklund på en pressträff under Folk och Försvars konferens i Sälen.

Björklund och den rättspolitiske talespersonen Roger Haddad talar om att polisen på ett år skulle kunna få tillgång till 3 000 beredskapspoliser som kan stötta den ordinarie polisen i pressade lägen, som vid stora hot eller naturkatastrofer, under kortare perioder.

Rikspolischefen Dan Eliasson "tror inte alls" på den lösningen.

– Jag tror på att vi ska utrusta polisen med de resurser vi behöver för att kunna hantera det uppdrag vi har. Sedan har vi vid extraordinära situationer möjlighet att dra från militärens resurser. Det är väldigt många som konstaterar att det här med beredskapspoliser var en väldigt dyr lösning som i princip aldrig användes, säger Eliasson till TT.

Beredskapspolis fanns i Sverige fram till 2012.

– Jag tror mer på att nu bygger vi oss starkare och så har vi andra samverkanspartner vi kan jobba med i stället för att ha en grupp som står på tomgång, säger Eliasson.

TT