Inrikes

Neandertalarnas DNA snart kartlagd

INRIKES

Stockholm. Kartläggningen av neandertalarens arvsmassa har tagit ett stort kliv framåt. Ett internationellt forskarlag, lett av den svenske genetikern Svante Pääbo, har slutfört ett första utkast till sekvensering av neandertalmänniskans genuppsättning.

Den preliminära sekvenseringen presenterades vid en stor vetenskapskonferens i Chicago på torsdagen. Den betraktas av forskarna själva som en milstolpe i neandertalforskningen och omfattar mer än en miljard DNA-fragment från tre neandertalfossil som hittats i Kroatien.

Den ärftliga information som är kodad i DNA kommer enligt forskarna att klargöra släktskapet mellan människan och neandertalaren. Den kan också ge svar på vilka genetiska förändringar som fick den moderna människan att för knappt 100 000 år sedan lämna Afrika och sprida sig till Europa och övriga världen.

I Europa fanns då redan neandertalarna, de närmaste släktingarna till dagens människor, som lämnade Afrika några hundra tusen år tidigare. De levde kvar i Europa och delar av Asien tills de dog ut för runt 30 000 år sedan.

Svante Pääbo leder Max Planck-institutet för evolutionär antropologi i Leipzig, och samarbetar i kartläggningen med amerikanska 454 Life Sciences Corporation och forskare från Kroatien, Spanien och Tyskland.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes