Inrikes

Uppsagda stämmer kraftbolag

INRIKES

Bollnäs. Nio av de tolv anställda som anser att de tvingats säga upp sig själva på felaktiga grunder vid kraftbolaget Fortums kontor i Arbrå stämmer kraftbolaget.

Företagsledningen har inte velat uppge i detalj vad de anställda som fått lämna sina jobb gjort sig skyldiga till, men Peter Strannegård, chef för Fortums kundtjänst, uppger för tidningen Ljusnan att de ska ha tagit sig förmåner som de inte får ge till sig själva.

För sex veckor sedan kallades ett antal anställda in till sina chefer och ställdes inför ultimatum: skriv på avskedsansökan eller bli polisanmäld.

De anställda fick inget stöd från sin fackliga organisation, som ansåg att det fanns sakliga skäl för arbetsgivarens åtgärder.

De anställda har tagit tillbaka sina uppsägningar och anlitat en advokat som nu ska föra nio av de anställdas talan i en civilrättslig tvist med arbetsgivaren.

– Som jag ser det har de fått lämna sina anställningar på ett helt rättsvidrigt sätt och mer eller mindre pekats ut som brottslingar av företagsledningen. Det är bedrövligt skött och helt oacceptabelt, säger advokat Conny Engstrand.

Advokaten ska i första hand kräva att de anställda ska återfå sina jobb, i andra hand kommer han att kräva skadestånd.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes