Inrikes

Ungdomsvård för 17-årig bankrånare

INRIKES

Växjö. En 17-årig pojke från en ort i Skåne dömdes på måndagen mot sitt nekande för ett bankrån i Växjö. Straffet blev ett års sluten ungdomsvård.

Rånet genomfördes på förmiddagen den 12 december mot ett av Swedbanks kontor i Växjö. Förövaren var beväpnad med pistol och lyckades tilltvinga sig drygt 15 000 kronor innan han flydde ut och bort på en cykel. Bankkontoret var fullt med folk som skulle uträtta sina ärenden, men ingen skadades fysiskt.

Ett av vittnena tog upp förföljandet och med hjälp av spår i snön kunde polisen snart ringa in en lägenhet, där 17-åringen påträffades samt rånarens kläder och vapen - oladdat.

Pojken har hela tiden förnekat brott. Han säger att han vet vem rånaren är och att denne också varit i lägenheten, men har vägrat att yppa något namn. Domstolen har inte trott på honom.

Enligt Växjö tingsrätt är straffvärdet för bankrånet normalt över tre års fängelse, men med hänvisning till pojkens låga ålder stannar domstolen vid ungdomsvård.

Därtill ska 17-åringen betala sammanlagt 182 500 kronor i skadestånd till Swedbank, två av dess anställda och de tretton bankkunder som bevittnade rånet.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes