Löfven vill ha tillbaka Wallström

Stockholm. Förra EU-kommissionären Margot Wallström (S) öppnar för att komma tillbaka till den svenska politiken. S-ledaren Stefan Löfven välkomnar henne med stora famnen.

Margot Wallström säger i en intervju i Malou efter tio i TV4 att hon "längtar tillbaka till många frågor" och öppnar för en comeback om det blir regeringskifte, efter många år borta från partipolitiken.

– Det är klart att det är positivt, säger Löfven.

TT: Vilken nytta tror du att hon skulle kunna göra för partiet?

– Margot Wallström är en mycket skicklig och erfaren politiker och dessutom omtyckt och respekterad i partiet, och även långt utanför partiet. Hon har en bred kunskap med olika politiska frågor, hon har arbetat i EU, i FN. Det kommer inte att saknas möjligheter att använda hennes kompetens, säger Löfven.

Enligt TV4 Nyheternas källor diskuteras hennes namn inom socialdemokratin som möjlig utrikesminister. Wallström var en av de hetaste kandidaterna för att ta över som Socialdemokraternas partiledare efter Mona Sahlin, men tackade nej.

Men att på stående fot öppna för en eventuell ministerpost är inte aktuellt.

– Det spekulerar jag överhuvudtaget inte om. Det kommer efter valet, säger Löfven.

Bedömare tror att partiet skulle tjäna på att få tillbaka Wallström.

– Hon har, tror jag, fortfarande en stark ställning i opinionen. Det är ju också så, att om en person inte har varit nedsliten i det dagspolitiska arbetet så blir det ju lätt ett positivt skimmer kring personen i fråga, säger statsvetarenm och socialdemokraten Ulf Bjereld.

Det är bara drygt ett år sedan som Margot Wallström tog klivet in i näringslivet efter att ha lämnat alla politiska uppdrag. Förutom jobbet som projektdirektör på Postkodlotteriet tog hon även plats i spelbolagets styrelse.

Från S-håll hördes flera kritiska röster om jobbet. Postkodlotteriet har vid flera tillfällen fått utstå kritik för mångmiljonlöner och bonusar till ledningen.

– Folk får förstås tycka vad de vill. Men jag kan inte bry mig mindre om vad de säger. Jag måste ju försörja mig, sade Wallström till Veckans Affärer i maj förra året.

Bjereld lyfter fram hennes allmänna kompetens och det faktum att hon har erfarenhet som statsråd, vilket beskrivs som en bristvara inom partiet.

Men det har betydelse om hon skulle ses som en lagspelare eller någon som vill tävla med Stefan Löfven.

– Det kan trigga igång diskussionen om ledarskapet i S igen, säger statsvetaren och S-debattören Stig-Björn Ljunggren och bedömer att det vore till skada.

– Inom arbetarrörelsen finns det en längtan tillbaka, till fornstora dagar. Hon är en av dem som bär den förhoppningen, en slags Lucia som ska leda partiet in i framtiden, säger han.

Han framhåller att hon själv har sagt att folk verkar ha glömt vad de tyckte om henne när hon var politiskt aktiv.

Bakgrund: Margot Wallström

Margot Wallström satt i riksdagen för Socialdemokraterna mellan 1979 och 1985. 1988 till 1998 hade hon poster som biträdande civilminister, kulturminister och socialminister.

Mellan 1999 och 2004 var Wallström EU-kommissionär med ansvar för miljöfrågor. Från 2004 till 2009 var hon vice ordförande i EU-kommissionen, med ansvar för kommunikation och relationer mellan EU:s institutioner.

2010 utsågs hon till FN:s särskilda sändebud för arbetet mot sexuellt våld i krigs- och konfliktområden. Hon lämnade posten 2012 och återvände till Sverige.

Här hemma fick hon jobb som projektdirektör på Postkodlotteriet.

Wallström sitter i en rad olika styrelser. Hon är ordförande i styrelsen för Lunds universitet och ledamot i börsnoterade Ica Gruppen samt i Teskedsorden, en stiftelse som arbetar för tolerans och mot fanatism.

Dessutom sitter hon i styrelsen för stiftelsen Global Challenge Foundation, grundad av finansmannen László Szombatfalvy i syfte att "förbättra världens förmåga att lösa världens kriser".

TT

Publisert: