Svensk teknik åtråvärd för kärnvapen

Stockholm. Säkerhetspolisen noterar allt fler försök att köpa produkter från Sverige som kan användas i massförstörelsevapen.

I Sverige tillverkas avancerade tekniska produkter tänkta att användas civilt, men som kan vara en viktig beståndsdel i till exempel kärnvapen. Det kan till exempel handla om ventiler, tryckmätare och vakuumpumpar.

– Informationen om anskaffningsförsök har varit mer frekvent än tidigare, säger kriminalinspektör Katarina Sohlberg på Säpo.

Varningstecken kan vara om en kund är ovanligt påstridig, har udda önskemål om transport och gärna betalar överpris.

Förra året kom den första domen i Sverige om spridning av delar till massförstörelsevapen. En man i Lund försökte smuggla två speciella ventiler, som kan användas i processen kring anrikning av uran, till Iran. Han fick villkorlig dom och dagsböter för att ha brutit mot EU:s sanktionsregler.

En av de två ventilerna, 40 kilo tung, visades upp för pressen när Säpos årsbok presenterades. Domen i fjol ledde till ökad medvetenhet, och fler frågor om vilka produkter som omfattas.

Svenska tillverkare har ofta bra exportkontroll, enligt Sohlberg.

– Men när de utsätts för försök från mellanhänder, då kan vi som säkerhetstjänst hjälpa till med information, och säga: sälj inte till dem, säger hon.

TT

Publisert: