Inrikes

Busch Thor kandiderar som KD-ledare

INRIKES

Politik. Ebba Busch Thor ställer upp som kandidat till posten som ny partiledare för Kristdemokraterna.

– Jag har tagit en tid att överväga detta och landade för några dagar sedan i det beslutet men jag meddelade valberedningen igår, säger hon.

Ebba Busch Thor meddelar i Ekot i Sveriges Radio att hon kandiderar. Hon anser sig vara rätt person att fullfölja partiets förnyelsearbete som Göran Hägglund redan påbörjat.

– Jag har gedigen erfarenhet av handfast politiskt arbete och är en tydlig debattör. Jag tror att jag har förmågan att ge Kristdemokraterna den energi som krävs för att föra partiet framåt, säger hon till TT.

Busch Thor är 28 år gammal och kommunalråd i Uppsala kommun. Enligt statsvetare tillhör hon den mer värdekonservativa falangen inom partiet som vill ha hårdare straff och en mer restriktiv flyktingpolitik. Men så vill hon inte beskriva sig själv.

– Nej, inte alls. Jag beskriver mig själv som kristdemokrat och upplever att jag har ett väldigt brett stöd inom partiet, säger hon.

– Mina stora hjärtefrågor under åren som politiskt aktiv har varit äldreomsorg och frågan om jämställdhet och nej till kvotering, bland annat inom familjen, utifrån ett ideologiskt perspektiv.

Ebba Busch Thor är gravid och planerar att föda ett barn endast en månad efter att hon eventuellt väljs till partiledare. Men att kombinera föräldraskap och den tunga politiska posten ser hon inte som ett problem.

– Jag är inte ovan vid tunga politiska uppdrag, även om detta är av en annan kaliber. Och är det i något parti det borde vara möjligt att kombinera partiledarskap med föräldraskap så är det väl i Sveriges familjeparti, säger hon.

Sedan tidigare har partisekreteraren Acko Ankarberg Johansson och riksdagsledamoten Penilla Gunther meddelat valberedningen att de ställer upp som kandidater.

En extra partikongress, rikstinget, väljer ny partiledare den 25 april.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes