Inrikes

Forskare: "Förkastligt med biljakt"

INRIKES

Malmöolycka. Polisen får hård kritik efter den allvarliga olyckan i Malmö. Att påbörja en biljakt i en stadskärna är alldeles för farligt, anser trafikforskaren Jörgen Lundälv.

Detaljerna kring hur polisen agerade före den tragiska olyckan i centrala Malmö är ännu oklara, men vittnen uppger för flera medier att ett flertal polisbilar ska ha förföljt olycksbilen. Jörgen Lundälv, som är docent i trafikmedicin vid Umeå universitet och har forskat just på utryckningskörning, anser att polisinsatsen är ett misslyckande.

– Jag är inte förvånad över den här händelsen, vi kommer att få se fler. Att bedriva biljakt i centrala delar av en stadskärna är helt förkastligt. Riskerna är alldeles för stora, säger han.

– Om en polisbil hade kommit i kapp, hur skulle man stoppa den? Polisen får bara stoppa och preja fordon av vägen när det är säkert, låg trafikintensivitet och det inte finns någon risk för tredje part. Vilken plan hade man?

Kritiska frågor bör nu ställas till den som ledde polisinsatsen, snarare än till de enskilda poliserna, anser Jörgen Lundälv som vill att färre - och utbildade - poliser ska få köra polisbilar. Han vill också att polisen i högre utsträckning använder helikopter när fordon behöver efterföljas och stoppas.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes