Inrikes

Snö, regn och halka efter Egon

INRIKES

Göteborg. Många hushåll är fortfarande strömlösa efter stormen Egons framfart.

En hel del träd har också blåst omkull och en kärnkraftsreaktor har fått stängas av.

Nu varnas det för halka på vägarna.

Egon blev, trots vindstyrkor som på sina håll nådde upp i orkanstyrka, lyckligtvis inte lika allvarlig som stormarna Gudrun 2005 och Per 2007.

Men det blev lokalt rejält besvärligt där stormen drog fram i helgen.

En prognos för hur stora skador Egon ställt till med i skogen kommer, enligt Skogsstyrelsen, troligen tidigast på torsdag. Men flest träd verkar ha fällts i delar av Västra Götaland, Halland och Jönköpings län enligt en preliminär bedömning.

Många saknar ström

På Ringhals 1, norr om Varberg, gjorde regn och högt vatten att för mycket vatten kom in bakvägen i golvbrunnarna. Det medförde att reaktorn fick stängas av.

– Det är inte något allvarligt fel om man tänker på reaktorsäkerheten, men vi får produktionsbortfall några dagar och det är inte bra, sade Gösta Larsen, informationsansvarig vid Ringhals, till P4 Halland.

När det var som värst i helgen var dessutom tiotusentals elkunder utan ström. Bland annat hade Eon, som främst har abonnenter i södra delen av landet, som mest omkring 70 000 drabbade kunder, medan Vattenfall hade omkring 16 000 drabbade, främst i Västsverige. Elbolagens förhoppningar var att de allra flesta skulle ha strömmen tillbaka under måndagskvällen. Men en del hushåll får vänta fram till tisdagen.

Halt på vägarna

Skadorna på hus och fastigheter tycks också ha blivit mindre än befarat. Försäkringsbolaget If har exempelvis fått in några hundra ärenden, främst är det tak och takpannor som blåst bort. Till det kommer ett hundratal fall där bilar fått träd och annat över sig eller hamnat i vatten.

Kostnaderna uppskattas av If till mellan 10 och 15 miljoner kronor för deras del.

SMHI hade på måndagen fortsatt klass 1-varning för kuling i farvattnen längs den svenska kusten från Skagerrak och upp till Norra Bottenhavet, samt i Vänern.

SMHI varnar även för isbeläggning på vägarna, framför allt i mellersta och norra Sverige. Trafikverket räknar med att problemen i tågtrafiken i viss mån fortsätter även under tisdagen.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes