Inrikes

Dödsdömd antas gömma sig i Sverige

INRIKES

Stockholm. En 70-årig före detta borgmästare från Bangladesh har dömts till döden för massmord och tortyr på 1970-talet. Men han dömdes i sin frånvaro och antas gömma sig i Sverige, enligt Bangladeshs högste polischef.

– Vi kommer göra vårt bästa för att få honom tillbaka till vår process, säger polischefen Hassan Mahmood Khandker till nyhetsbyrån Reuters.

Sverige har inget utlämningsavtal med Bangladesh.

Den dömde borgmästaren, tidigare partiledare för nationalistpartiet BNP, försvann i samband med att åtalet presenterades i fjol. Enligt polischefen ska han ha flytt till släktingar i Sverige.

Han fälldes för tio åtalspunkter och ska enligt åklagaren i målet, Mukhlesur Rahman, ha varit direkt inblandad i dödandet av omkring 50 personer. Han ska även ha tvingat hinduer att konvertera till islam och dessutom ha våldtagit och torterat kvinnor, rapporterar AFP.

Utredningarna av misstänkta krigsbrott i samband med det nio månader långa befrielsekriget 1971, i vilket hundratusentals människor dödades, initierades av premiärminister Sheikh Hasina för fyra år sedan.

I november i fjol dömdes två islamistiska ledare med ursprung i Bangladesh, numera medborgare i USA respektive Storbritannien, till döden i sin frånvaro för liknande brott. De har än så länge inte utlämnats.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes