Växelfel försenade tåg

Publicerad:
Uppdaterad:

Tågtrafik. En spricka i en växel vid Tegelbacken nära Stockholms centralstation orsakade förseningar för tusentals tågresenärer.

Först på tisdag morgon beräknas felet vara åtgärdat.

– Under måndagsdygnet är det omkring 50 avgångar och cirka 5 000 resenärer som påverkas, säger Maricka Berggren vid SJ:s pressavdelning.

Pendeltågen gick som de skulle förutom vissa tåg som vände i Älvsjö i stället för att åka hela vägen fram till Stockholm, vilket gjorde att det blev glesare i trafiken. Fjärrtåg till Karlstad leddes om via Västerås, medan vissa regionala tåg mot Linköping och mot Katrineholm vidare till Hallsberg vände i Södertälje.

– De mot Karlstad blir runt en timme försenade och de andra omkring en halvtimme eftersom de får åka buss mellan Stockholm och Södertälje syd., säger Maricka Berggren.

Fjärrtågen mellan Stockholm och Malmö respektive Göteborg trafikerades som vanligt, men med vissa mindre förseningar.

Den spruckna växeln beräknas vara lagad tidigt på tisdag morgon.

En misstänkt påkörning mellan Eslöv och Lund gjorde att trafiken på sträckan stod stilla under drygt en timme på eftermiddagen. När inget hade hittats släpptes trafiken på igen.

Även på sträckan mellan Sundsvall och Ånge var det störningar under förmiddagen efter att ett tåg spårat ur vid Töva timmerterminal. Efter några timmar var den störningen åtgärdad.

TT

Publicerad: