Inrikes

Mystisk sjukdom förlamar barn i USA

INRIKES

Medicin. En polio-liknande sjukdom har drabbat 107 barn i USA. Forskarna misstänker ett speciellt virus, men bevisen är motsägelsefulla. Nyligen upptäcktes samma virus i Sverige.

Läkare i USA står handfallna inför en mystisk förlamningssjukdom som har drabbat barn i 34 olika delstater sedan augusti förra året. I ett fall har barnet blivit totalt förlamat och hittills har bara ett blivit fullt friskt.

-Vi hoppas fortfarande på en förbättring, men vi förväntar oss inte någon dramatisk förändring, säger Samuel Dominguez, barnläkare vid Children´s Hospital Colorado, till USA Today.

En sida av kroppen

I tidskriften Lancet presenterar han nu en studie av tolv barn från Colorado. Samtliga hade drabbats av feber en vecka före de första förlamningssymtomen. Tio av dem fick även symtom som vid hjärnhinneinflammation, det vill säga nackstyvhet och ljuskänslighet.

Barnen drabbades av muskelsvaghet i armar och ben samt förlamningssymtom i varierande grad. Förlamningen drabbade oftast bara en sida av kroppen, ungefär som vid polio.

Misstänkt

Högst upp på listan över misstänkta orsaker finns ett speciellt enterovirus, D68. Samtidigt som barnen blev sjuka upplevde USA och Kanada ett utbrott av detta virus som fick till följd att drygt 1 400 personer, var av de flesta var barn, insjuknade i svår luftvägssjukdom. 14 av dem dog, även om forskarna inte kan säga om det var på grund av viruset.

Dessutom påminner D86 om polio, som också är ett enterovirus.

Men när Samuel Dominguez och hans kollegor letade efter D68 hos de drabbade barnen hittade de bara viruset hos fem av dem. Inte heller fanns det i ryggmärgsvätskan, som även cirkulerar runt hjärnan.

-Kanske var vi för sent ute, så att viruset redan hade försvunnit, säger han.

Svenska fall

I Europa har fyra länder, däribland Norge, rapporterat tio fall av D68 i kombination med muskelsvaghet och/eller förlamning. I november upptäcktes viruset för första gången i Sverige. Hittills har smittan konstaterats hos sex svenska barn, dock inga med allvarligare symtom.

Spridningen av enterovirus går normalt ner under slutet av hösten och i USA har antalet fall minskat kraftigt.

D68 har cirkulerat tidigare, både i Europa och USA, men aldrig tidigare har den orsakat så svår sjukdom som nu. Varför är det ingen som vet.

-Vi vet att vi kommer att få enterovirus nästa höst, det får vi varje år. Men om det just blir det här viruset vet vi inte. Inte heller om det finns någon koppling till de neurologiska symtomen. Det är det vi försöker förstå nu, säger Mia Brytting, chefsmikrobiolog på Folkhälsomyndigheten.

Lancet, USA Today

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes