Inrikes

Grönt i fokus i Obamabudget

INRIKES

Usabudget. Rejäla skattehöjningar på utlandsvinster. Gröna initiativ som ska göra USA mer klimatsmart. Upprustade vägar och broar.

Det är några av huvuddragen i Barack Obamas budget för 2016 - en skrivning som presenteras i dag och som troligen kommer att utlösa bråk i den republikandominerade kongressen.

De satsningar på motsvarande över 60 miljarder kronor på förnyelsebar energi samt en fond på 33 miljarder kronor som ska sporra delstaterna att minska sina klimatpåverkande utsläpp, som läckts till nyhetsbyrån Reuters, bemöts dock med stor glädje i bland annat Danmark. Vindkraftbolaget Vestas stiger kraftigt på börsen, enligt Ritzau.

I sitt State of the Union-tal nyligen lovade Obama satsningar på medelklassen i form av utökad sjukledighet och skattelättnader för barnfamiljer och arbetande par. Detta - samt infrastruktursatsningen - finansieras i budgeten till stor del av utökad beskattning samt en ny engångsskatt på amerikanska bolagsvinster utomlands. Kongressens ledande republikaner har dock lovat att stoppa skattehöjningar som bromsar ekonomin, skriver USA Today.

Totalt omfattar budgeten satsningar på motsvarande 33 000 miljarder kronor.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes