SD ett "acceptabelt alternativ"

Publicerad:
Uppdaterad:

Politik. De rekordhöga siffrorna för Sverigedemokraterna i den senaste Sifomätningen visar på att det inte längre är förenat med ett stigma att visa sympati för partiet, menar statsvetaren Li Bennich-Björkman.

Sverigedemokraterna når sin högsta nivå hittills - 14,7 procent - i den senaste Sifomätningen. Den senaste tidens konflikter inom partiet, som till stor del öppet ägt rum i medierna, verkar inte ha påverkat sympatierna. Snarare är det mer accepterat än någonsin tidigare att medge stöd för SD, säger Li Bennich-Björkman, professor i statskunskap vid Uppsala universitet.

– Jag tror att SD nu slagit igenom som ett parti som man kan säga att man stödjer. Det var svårare tidigare, men det har väldigt mycket att göra med att de fick så starkt genomslag i valet. Man kommer kanske kunna se ännu högre siffror för dem framöver.

"Någonting radikalt"

Det är också tydligt att de övriga partierna nu tvingas ta upp frågor som är viktiga för SD på sin egen agenda.

– Någonting ganska radikalt har hänt. En hel del väljare ser att det finns problem med integrationspolitiken och flertalet partier måste tala om de frågorna, som är SD:s frågor, säger Li Bennich-Björkman.

Nedåt för S

Socialdemokraterna noteras för en fortsatt nedgång i Sifo-undersökningen, även om ändringen inte är statistiskt säkerställd. Partiet har noterat nedgångar i Sifos undersökningar sedan i januari - från 29,7 till 25,9 procent. Socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin säger att hon förstår att folk oroar sig för frågor som skola och arbetsmarknad, men att de viktiga förändringarna som S gick till val på finns i regeringens nyligen presenterade vårbudget.

– De stora skillnaderna kommer att synas först nästa år när vi fått lägga en helt egen höstbudget, och då kan också opinionssiffrorna vända, säger hon.

TT

Publicerad: