Inrikes

Bästa kassen används länge

INRIKES

Miljö. Kassar i stora lass - vad är egentligen bäst, bomull eller plast? För att få slut på slöseriet måste alla kassar användas betydligt fler gånger än i dag, visar en ny undersökning.

Konsumentföreningen Stockholm har undersökt vilka alternativ som finns till den plastkasse som är vanligast i svenska matbutiker. Dessutom kollas hur många gånger kassarna måste användas för att löna sig miljömässigt. Utgångspunkten är en kasse gjord av fibrer från sockerrör, som alltmer börjat säljas i matbutikerna.

Det visar sig att vi måste nöta på våra kassar rätt länge.

– Generellt sett är den bästa kassen den som används länge. För att man ska kunna göra det krävs att den är lätt att ta med sig, och att man har den till hands, säger Johanna Sandahl, ordförande i Svenska Naturskyddsföreningen.

Vanliga påsar av återvunnen plast eller förnybara fibrer från sockerrör klarar sig förhållandevis väl när det gäller miljöpåverkan. Men det gäller att få dem att cirkulera fler gånger innan de slutar i sopförbränningen, förklarar hon. Det är bättre att köpa särskilda soppåsar på rulle i återvunnen plast än att varje gång slänga en nästan helt ny plastpåse.

– Det här är en del i ett större system. Vi måste få kassarna att snurra fler gånger innan de slängs, säger Johanna Sandahl.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes