Inrikes

Nya vittnen i helikopterrättegången

INRIKES

Stockholm. Både åklagare och advokater vill åberopa nya vittnen i målet om helikopterrånet i Västberga. Rättegången kommer därför att förlängas, kanske med flera dagar.

Även helgdagar diskuterades när målet inleddes i dag.

Åklagarna vill bland annat visa avsnitt ur en ny film som visar att den misstänkte piloten tidigare har flugit i mörker, något som han kraftfullt förnekat. Mörkerflygningen ska ha skett på uppdrag av TV 3 för sju år sedan i samband med inspelningen av ett program som hette Farmen.

– Hela filmen bör visas eftersom man då ser att belysning var ordnad vid tillfället, sade pilotens advokat Leif Silbersky.

Han vill själv också kalla flera nya vittnen, studenter som var ute och tältade i närheten av den plats där Roslagens helikopterflyg är beläget. Dessa ska, enligt Silbersky, ha sett helikoptern och "en skum typ" redan klockan ett rånnatten, vilket är tre och en halv timme före den tidpunkt som åklagarna hävdar att helikoptern stals.

Den taxichaufför som ska ha kört den misstänkte piloten från McDonalds i Hägernäs in till stan fick vid onsdagens förhandlingar frågan av kammaråklagare Björn Frithiof om den man han körde var påverkad av alkohol eller narkotika. 35-åringen har själv sagt att han hade varit ute och drogat hela natten vilket ska förklara hans dåliga minne.

– Inte alls. Nej, svarade taxichauffören, som beskrev mannen som en helt vanlig kund.

Hamburgerbaren ligger bara en halvtimmes promenad från Skavlöten, där rånhelikoptern hittades parkerad. Åklagarnas hypotes är att piloten gått dit för att sedan ta sig tillbaka till stan.

Silbersky försökte kullkasta vittnesmålet genom att påpeka att det var konstigt att chauffören mindes så tydligt efter så lång tid.

– Jag kommer ihåg den här körningen eftersom jag blev kallad till förhör hos polisen kort efter, replikerade chauffören.

Den man som serverade den misstänkte helikopterpiloten på McDonalds i Hägernäs berättade att denne kom in och beställde kaffe och "en macka, typ".

– Han var lugn och trevlig och inte alls stressad vad jag kunde se, sade mannen.

På åklagarens fråga om mannen verkade berusad svarade han ett bestämt nej.

– Jag har jobbat på restaurang i 14 år och är van att möta berusade, sade mannen.

Advokat Silbersky ville veta om han kunde avgöra om kunden varit påverkad av narkotika.

– Vet inte, det har jag inte så stor erfarenhet av, blev svaret.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes