Våg av raketattacker i landet

INRIKES

Brott. Nyårsraketer har blivit ett stort problem runt om i landet de senaste dagarna

På flera orter har människor attackerats av ungdomsgäng som skjuter raketer och smällare.

Det vanligtvis kvällsöppna köpcentrumet Nordstan i Göteborg kommer att stänga tidigare på nyårsaftonen, efter uppmaning från polisen som tipsats om att ungdomar planerar att skjuta raketer och kasta smällare inne i köpcentrumet,

– Nordstan är en allmän plats och polisen har ansvar för ordningen, därför väljer vi att följa deras rekommendation, säger Ulrika Carlsson, vd för Nordstan till GT.

Skrämmer människor

I Västmanland har polisen märkt en markant ökning av larmen om raketer.

– Vi har fått mycket samtal om ungdomar som använder raketer på ett farligt sätt under gårdagen, kvällen och natten. Man spränger brevlådor, skjuter mot folk och bussar för att skrämma människor och husdjur, säger Christian Galante, LKC-befäl.

Även i Östersund har polisen under natten blivit nedringd med samtal om ungdomar som skjutit raketer mot förbipasserande och andra, skriver LT.

I Gävle fick patruller från Uppsala hjälpa till i går kväll när ett 30-tal ungdomar sköt raketer mot balkonger, husfasader och bilar. Det kastades också föremål mot polisbilarna, rapporterar GD.

Tidigare i veckan satte polisen i Norrköping in extra patruller i stadsdelen Klockaretorpet sedan smällare kastats mot ordningsvakter, skriver NT.

På Hässleholmen i Borås attackerades en man med hund efter att ha bett ett ungdomsgäng sluta att skjuta raketer från en balkong.

– När han ville att de skulle sluta så började de skjuta på honom i stället, säger Boråspolisens inre befäl Joakim Danz till Borås Tidning.

Dagen innan besköts en fyraårig flicka av raketer i samma område.

Raket i brevinkast

En kvinna i Vänersborg fick en tjutraket skjuten in genom brevinkastet, som sedan smällde, skriver TTELA. Hon skadades inte fysiskt.

Även i Halmstad och Laholm har polisen fått in många anmälningar om ungdomar som skjuter raketer från fordon.

– Framförallt märker vi tyvärr att man nu allt oftare siktar raketerna mot människor, byggnader och bilar, och det är väldigt allvarligt. Antalet attacker mot räddningstjänst, ambulanser, polis och väktare ökar också, säger Christer Fuxborg, presstalesperson vid polisregion Väst till Hallands Nyheter.

TT