Löfven kritiserar C i asylfrågan

INRIKES

Politik. Statsminister Stefan Löfven är kritisk till att Centern inte vill överlägga med regeringen om förslaget att ensamkommande asylsökande ska få en ny chans att stanna i Sverige.

– Det är en märklig inställning om Centern nu är intresserade av ett resultat, säger han.

De tre övriga Allianspartierna plus SD har sagt nej till regeringens förslag att låta de ensamkommande som kom under 2015 få en ny chans att stanna i Sverige. Centern har inte sagt nej till tanken, men kritiserat förslaget för ett antal brister. Ett definitivt besked är partiet berett att lämna först när regeringens förslag ligger på riksdagens bord.

Kravet för att träffa regeringen i samtal är från Centerns sida att hela Alliansen då måste delta. Centerns stöd till regeringens förslag är nödvändigt för att det ska gå igenom i riksdagen. Hur regeringen agerar om C inte stödjer det, vill inte Stefan Löfven säga i dag.

– Processen ligger nu hos ansvarigt statsråd och då ska jag inte gå för långt i de resonemangen. Vi ska se på förutsättningarna för detta. Jag förstår att människor är oroliga, det är därför vi har lagt ett förslag. Och därför tycker jag att det vore rimligt att de som är intresserade av att få en lösning på det här faktiskt deltar i en pragmatisk diskussion, säger Stefan Löfven.

TT