Inrikes

Silvermynt bärgade från regalskepp

Regalskeppet Mars Status: Funnet.
Mars var ett av 1500-talets största skepp med 107 kanoner och en besättning på 800 man större än skeppet Vasa. Gick till botten efter två dagars sjöstrid med danska fartyg.
Var och när förliste det? Förliste strax norr om Öland i strid med den dansk-lybska flottan 1564. Fartyget återfanns i somras. Fyndet har kallats det viktigaste sedan regalskeppet Vasa hittades.

Regalskeppet Mars Status: Funnet. Mars var ett av 1500-talets största skepp med 107 kanoner och en besättning på 800 man större än skeppet Vasa. Gick till botten efter två dagars sjöstrid med danska fartyg. Var och när förliste det? Förliste strax norr om Öland i strid med den dansk-lybska flottan 1564. Fartyget återfanns i somras. Fyndet har kallats det viktigaste sedan regalskeppet Vasa hittades.

INRIKES

Kalmar. Ett antal silvermynt från 1500-talet har bärgats från regalskeppet Mars som gick under vid ett sjöslag utanför Öland 1564. Fynden av mynten, som är från Erik XIV:s tid, gjordes i samband med dykningarna vid vraket, skriver barometern.se.

Mars lokaliserades av en grupp dykare förra sommaren och nu ska vrakplatsen kartläggas bland annat för en kommande dokumentärfilm.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes