Inrikes

Två misstänkta för 30-årings drogdöd

INRIKES

Ronneby. Två män har anhållits misstänkta för att ha vållat en 30-årings död efter en överdos av det narkotikaklassade medlet GHB eller någon annan drog på en fest i Kallinge i Blekinge tidigt i lördags morse.

De två männen, 24 och 38 år gamla, var från början också misstänkta för narkotikabrott. Men den brottsrubriceringen ströks senare, vilket kan tyda på att den omkomne förgiftades av ett annat preparat än GHB.

De anhållna och en rad andra personer, som var med på drogpartyt i en lägenhet i Kallinge, skulle förhöras på nytt under söndagen.

Under den livliga festen insjuknade tre av deltagarna, alla i åldern mellan 30 och 40 år, och fördes i ilfart till Blekingesjukhuset där en av dem dödförklarades. Tillståndet för en av de andra var också livshotande, men mannen repade sig snabbt under dagen.

Tjugofyraåringen greps först, därefter 38-åringen. Exakt vad de ska ha gjort för att bli misstänkta för vållande till annans död, som rubriceringen lyder, är oklart. Det råder fortfarande förundersökningssekretess kring händelsen.

GHB (gammahydroxismörsyra) är ett syntetiskt narkosmedel som narkotikaklassades 2000. Det dök upp som ny innedrog särskilt i trakten av Göteborg i början av 1990-talet. Drogen har förorsakat flera dödsfall och många allvarliga förgiftningar.

Festdeltagarna i Kallinge kan dock i stället ha använt det närbesläktade lösningsmedlet GBL (gammabutyrolakton) som bildar GHB i kroppen. GBL används vid bland annat klotterbekämpning, är inte narkotikaklassat och säljs öppet på internet.

Båda preparaten är svårdoserade. Överdosering i kombination med alkohol kan framkalla andningsbesvär, syrebrist och allvarliga hjärnskador.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes