Inrikes

Havet kan ge nya vapen mot bakterier

INRIKES

Chicago. Dagens läkemedel mot bakterier tappar kraft i snabbt tempo, och läkemedelsbolagen ser inga vinster i att utveckla nya.

Därför letar forskare på havsbottnen efter morgondagens antibiotika.

– Vi har hittat ett mycket lovande redskap i kriget mot de resistenta (läkemedelståliga) bakterierna, säger forskaren Peter Moeller, verksam vid amerikanska National Oceanic and Athmospheric Administration (NOAA) och en av deltagarna vid forskningsmötet AAAS i Chicago.

Han och hans kollegor upptäckte att en viss svampväxt, som lever på korallrev, växte och frodades trots att de andra arterna i omgivningen var döende. Närmare analyser visade att svampen hade en förmåga att hålla angripande bakterier borta genom att förstöra deras förmåga att bilda skyddande så kallade biofilm. Detta gör den med hjälp av ett visst ämne som Moeller och hans kollegor har lyckats isolera. Tester i laboratorium har gett mycket goda resultat. Superbakteriernas försvarsmekanismer bröts ned.

– Vi har lyckats återställa känsligheten för antibiotika hos en rad resistenta stammar, säger Peter Moeller.

Mycket arbete återstår innan upptäckten eventuellt en dag kan resultera i någonting som är användbart på människa. Inte minst återstår frågan om hur ett biofilmsförstörande ämne skulle påverka den normala bakteriefloran.

– Vi har faktiskt ingen aning, säger Peter Moeller.

Men forskningen fortsätter.

TT:s utsända

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes