Inrikes

Polis kan få nytt vapen mot barnporr

INRIKES

Karlstad. Forskare på Karlstads universitet utvecklar ett nytt datorprogram som kan bli polisens nya vapen för att hantera den enorma mängden bilder vid barnporrbeslag. Systemet kan göra en del av jobbet med att sålla och sortera i beslagen.

– Det är för att förbättra polisens förmåga att hantera sådana här fall. Det är inte ovanligt att den här typen av fall blir liggande länge, och det försvårar också när man ska eftersöka de barn som utsatts för övergrepp, förklarar projektledaren Johan Garcia på Karlstads universitet för Sveriges Radios Ekoredaktion.

Ökad bredbandshastighet och allt snabbare datorer med större lagringsmöjligheter har medfört en kraftig ökning av bildmängderna vid beslagen. I dag kan det handla om många hundratusen bilder, ibland flera miljoner.

När systemet är klart ska det kunna läsa av en bild och upptäcka naken hud. Det kan också avslöja om exempelvis samma bakgrund finns på flera bilder, vilket kan larma polisutredare om att hotellrum använts vid övergrepp på flera barn.

Forskarna i projektet, som finansieras av EU, samarbetar med flera europeiska polismyndigheter. Någon gång under sensommaren 2010 räknar man med att polisen ska kunna testa en prototyp, rapporterar Ekot.

– Systemet kommer inte automatiskt att kunna identifiera barnpornografi, men det kommer att kunna hjälpa till att prioritera bland det material man tagit i beslag, säger Garcia till radion.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes