Ingen vet om svenska bröst spruckit

Publicerad:
Uppdaterad:

Stockholm. Läkemedelsverket vet inte hur många av de franska bröstimplantat som bärs av cirka 4 000 kvinnor i Sverige som har spruckit. Trots lagstadgat krav har skönhetsklinikerna inte rapporterat in eventuella biverkningar.

– Det är kraftig underrapportering och det råder ingen tvekan om att det hade varit en mycket stor fördel för patientsäkerheten om klinikerna hade följt lagen och rapporterat som de ska, säger Gert Bruse, utredare vid Läkemedelsverket.

Att skönhetsklinikerna är så dåliga på att rapportera in biverkningar har två orsaker. Dels är klinikerna måna om sekretessen, dels har informationen från Socialstyrelsen inte varit den bästa.

Det säger Ulf Samuelson, ordförande för Svensk förening för estetisk plastikkirurgi, till TT.

– Det vore mycket värdefullt med ett implantatregister och det är något vi har diskuterat under lång tid.

TT: Men varför är dessa kliniker så dåliga på att rapportera in ingrepp och biverkningar?

– Det finns en stor oro bland våra medlemmar att sekretessen inte kan garanteras på ett tillfredsställande sätt. Sedan har dialogen med Socialstyrelsen inte alltid fungerat som den ska. Det finns en informationsbrist.

TT: Men det är ju lag på att ni ska rapportera in exempelvis biverkningar, eller?

– Absolut, men det finns nog ett mått av civil olydnad. Detta handlar om ingrepp som inte sällan är mer känsliga än exempelvis en höftledsoperation.

TT

Publicerad: