"Jihad Jane" förklarar sig skyldig

Publicerad:
Uppdaterad:

Stockholm. Amerikanska Colleen LaRose, som kallat sig "Jihad Jane", avser att förklara sig skyldig till inblandning i mordplanerna på svenske konstnären Lars Vilks.

– Jag är "härdad" när det gäller sådana nyheter, säger han.

"Jihad Janes" advokat Mark Wilson bekräftar uppgifterna för CNN.

– Hon kommer att förklara sig skyldig, säger han till tv-kanalen.

LaRose åtalades 2009 bland annat för att ha stött utländska terrorister och för mordplanerna. Ytterligare fem personer uppges ha varit inblandade men har aldrig namngivits av myndigheter.

Upprörde många

Vilks upprörde många med en teckning av profeten Muhammed som rondellhund.

– I kväll fick jag ta emot två nya dödshot i mobilen, från al-Shabab i Somalia. Så jag är van vid sådana här nyheter, säger Vilks spontant när TT ringer upp för att fråga hur han ser på att "Jihad Jane" är beredd att erkänna mordplanerna.

– Många försöker skoja bort det här med att hon bara var en amerikansk hemmafru. Och visst, det finns många amatörterrorister som inte är särskilt skickliga, men de är ofta beredda att göra ett försök, och det är ju illa nog.

Vilks poängterar att även amatörer, dit han räknar LaRose, kan lyckas ibland.

– De har ju överraskningstaktiken; man dyker upp oväntat och är anonym.

När FBI undersökte LaRose fann man spår i hennes dator av att hon bland annat hade sökt medborgarskap i Ladonia, en virtuell nation som ingår i konstnärens projekt, enligt Vilks.

– Så hon har ju varit i gång för att komma lite närmare saken, säger han.

Kuriös gudskrigare

"Jihad Jane" är på sätt och vis en kuriös islamistisk gudskrigare. Men också typisk: många är amatörer som åker fast när de klantar sig i sina kontakter på internet. I anklagelserna som riktas mot LaRose ingår att hon försökt rekrytera kvinnor på nätet som kunde åka till Europa och andra ställen för att stöda våldsam jihad.

– Nästa steg blir nu domen. Domaren måste bestämma ett datum inom 90 dagar om inte någon begär uppskov, säger Michael Owens, domstolssekreterare vid den federala domstolen i Philadelphia, till TT.

Till CNN säger LaRoses advokat att hon definitivt har ett fängelsestraff att vänta. Mark Wilson tror inte att hon kommer att bli frigiven direkt när dom har fallit och de två år hon suttit häktad räknats av.

Vad som ligger bakom att "Jihad Jane" plötsligt avser att förklara sig skyldig är inte känt. Det är också en gåta varför hon började att engagera sig för våldsam jihad. Men på Youtube skrev hon i juni 2008 en kommentar om att hon "desperat ville göra något för att hjälpa muslimer", enligt åtalet.

TT

Publicerad: