Datorn ger ungdomar ryggbesvär

Publicerad:
Uppdaterad:

Umeå. Ju fler timmar ungdomar sitter framför tv:n eller datorn, desto större är risken att de drabbas av huvudvärk och ryggont.

De senaste åren har problemen blivit allt vanligare bland ungdomar i de nordiska länderna, enligt en stor studie.

Tiden som ungdomar tillbringar med tv-tittande, chattande och datorspelande blivit allt längre, visar den undersökning av skolbarns hälsovanor som regelbundet genomförs i femte, sjunde och nionde klass.

Studien pekar på att det kan finnas ett samband.

Mer än 31 000 ungdomar från samtliga nordiska länder ingår i studien. Resultaten visar att det inte spelar särskilt stor roll om det handlar om tv-tittande, datoranvändning eller datorspel - det som är avgörande för om ungdomarna får besvär eller inte är hur lång tid de tillbringar framför skärmen.

– Kortare tider är helt okej men inte att statiskt sitta inaktiv länge. Det kan skapa ohälsa, helt enkelt, säger Lilly Eriksson vid avdelningen för barn och äldres hälsa vid Statens folkhälsoinstitut.

Pojkar som varje vecka besväras av ryggproblem ser mer på tv, ägnar mer tid åt datorspel och annan datoranvändning än pojkar utan ryggproblem. Flickor med ryggbesvär eller huvudvärk ägnar mer tid åt tv-tittande och datoranvändning än andra flickor. Däremot spelar de inte datorspel i större utsträckning än flickor som inte har några besvär.

För varje timme som pojkar sitter framför datorn ökar risken att de drabbas av ryggbesvär med åtta procent. Flickornas motsvarande riskökning är tio procent, visar studien som publiceras i den vetenskapliga tidskriften BMC Public Health.

TT

Publicerad: