Tiden kommen för pepparkakshus

INRIKES

Jul. Årets pepparkakshusbygge ska utses på Arkitekturmuseum i Stockholm. Förutom de tävlande, är det många som tar sig an utmaningen att bygga pepparkakshus så här års.

Årets bagare delar med sig av sina bästa tips.

Att bygga pepparkakshus är roligt, gott och frustrerande på samma gång. Kim Lund utsågs till årets bagare tidigare i år. Hon är inte involverad i tävlingen i Stockholm men är van vid att bygga pepparkakshus, både på jobbet och privat. Hon känner igen frustrationen, men har ett och annat tips på hur den kan undvikas.

– Håll inte på med allting samtidigt. Gör först klart alla delar för sig och se till att de passar. Sedan kan man börja bygga ihop dem. Bara man strukturerar upp det så går det jättebra, säger Kim Lund.

Förse huset med förstärkning, är Kim Lunds vassaste tips.

– Regla upp huset genom att ha en extravägg i mitten. Det gör huset mer stabilt.

Många ser pepparkakshusbygget som en estetisk utmaning. I utställningen på Arkitekturmuseum deltar förutom bagare även arkitekter och formgivare. Vinnaren utses den 18 december och dekorationen kan göra hela skillnaden.

– Att dekorera ska vara som att rita på ett papper. Jag dekorerar med kristyr innan jag bygger ihop det, då har man mycket mer kontroll. Det är ett bra sätt att få utlopp för kreativiteten, säger Kim Lund.

Med många pepparkakshus att göra på jobbet skjuts ofta hennes egna hus upp till sist, lagom till julafton. Sedan tar det inte lång tid innan det äts upp.

– Det är lite det som är grejen med pepparkakshus, man äter upp det efter jul.

TT