Stormen Urd lindrigare än väntat

INRIKES

Väder. Julstormen Urd blev lugnare än befarat. Men omkring 2 000 hushåll var på tisdagsförmiddagen fortfarande utan ström i Götaland.

Tågtrafiken återupptogs på flera håll i Västsverige under förmiddagen men på några sträckor i Skåne öppnas banorna först vid 15-tiden.

Det råder inte längre stormvarning i Bohuslän, Göteborg och Halland. SMHI har nedgraderat till klass 1-varning för mycket hårda vindar. En klass 1-varning för mycket hårda vindbyar består även i Skåne.

– Det är ju fortfarande väldigt blåsigt i Götaland, säger Tobias Halmblad, jourhavande meteorolog vid SMHI.

Incidenterna i samband med stormen räknas som få. Polisen i stormdrabbade Skåne räknar till 52 händelser under natten och morgonen.

– Men det har inte varit några speciellt allvarliga händelser, säger Fredrik Bratt, presskommunikatör på polisen i region Syd.

Bilar körde fast

I Göteborg körde flera bilar under kvällen fast vid Gullbergs Strandgata på grund av översvämningar. På tisdagsmorgonen fastnade en bilist i Uddevalla i en vattensamling och kunde till en början inte ta sig ur bilen. Enligt polisen kunde den chockade föraren hjälpas ur fordonet oskadd.

Nedblåsta träd och elledningar har orsakat en del problem i trafiken. Fyra tågsträckor i Skåne väntar fortfarande på att trädsäkras.

Dessutom var 2 000 hushåll på tisdagsmorgonen fortfarande utan ström runt om i Götaland, varav omkring hälften i Skåne. Enligt Johan Aspegren, presskommunikatör på Eon, blev skadorna lindrigare än befarat.

– Det beror på att stormen var lindrigare men också på att vi har ägnat mycket arbete på att gräva ner och vädersäkra ledningarna, säger han.

Broar öppnades

Klockan 02.40 öppnades Öresundsbron för biltrafik i båda riktningarna. En halvtimme senare kunde också trafiken på Älvsborgsbron i Göteborg släppas på och strax före 05 öppnades Uddevallabron.

I Halmstad höjdes havsnivån kraftigt strax före midnatt. Vattenståndet var ett tag 175 centimeter över det normala och räddningstjänsten byggde barriärer med sandsäckar nere vid hamnen och fotbollsstadion Örjans Vall, enligt P4 Halland. På Twitter vittnade användare att ån Nissan svämmat över.

– Natten har varit betydligt lugnare än vad vi förutspått från början. Vi fick in mindre larm och händelser än vad vi trodde, säger Andreas Karlsson, inre befäl vid räddningstjänsten i Halland, till SVT Nyheter Halland.

– Vi hade ett sista avstämningsmöte klockan 02.00 i natt med Länsstyrelsen, de förvaltningar som varit inkopplade i arbetet med stormen och räddningstjänsterna i Halland. Efter det så rundade vi av våra staber och sedan har det varit lugnt.

I Norge, som drabbades hårt av stormen redan i förra veckan, minskade stormvindarna till kulingvindar vid 02-tiden, enligt NTB.

Orkanvindar tidigare

Det var på måndagskvällen Urd började märkas rejält på de svenska mätstationerna. Vid Väderöarna uppmättes orkanstyrka i vindbyarna med 33,8 meter per sekund. Gränsen för orkan går vid 32,7.

Både tågtrafik och båttrafik ställdes in på flera håll i Sverige. De kraftiga vindarna påverkade inte flygtrafiken nämnvärt.

Namnet Urd kommer från nordisk mytologi, där hon är det förflutnas gudinna som spinner livstrådar för alla levande varelser.

TT