20-åring anhållen för dubbelmordet

INRIKES

Brott. En 20-årig man har anhållits misstänkt för dubbelmordet i skogarna utanför Hudiksvall där en man och en kvinna dödats.

En stor polisinsats har pågått under hela dagen.

– Det är helt ofattbart, säger en granne till TT.

Den 20-åriga mannen är på sannolika skäl misstänkt för mord.

– Han är misstänkt på sannolika skäl. I det här tidiga skedet vill åklagaren inte ge mer information, säger Karin Rosander vid Åklagarmyndighetens pressjour, till TT.

Den misstänkte mannen ska själv ha sökt vård för skador på Hudiksvalls sjukhus, rapporterar Helahälsingland.se.

– Han var inte allvarligt skadad, men han hade skador så han behövde söka läkarvård, säger åklagare Christer Sammens, till tidningen.

De påträffade offren är en 62-årig man och en 71-årig kvinna och polisen inledde tidigt en förundersökning om mord alternativt dråp. Spår på platsen fick polisen att misstänka att gärningsmannen flytt in i den täta skog som omger bostaden, knappt 14 kilometer norr om Hudiksvall.

Larm om bråk

Under fredagen har polisen sökt i det bitvis svåråtkomliga området med hjälp av en helikopter och enheter från nationella insatsstyrkan. Bland annat hittades blodspår i terrängen.

– Vi har indikationer på att gärningsmannen kan ha skadad sig. Vi har fått in tips om vissa spår av blod, varav ett visade sig vara en slaktplats efter jakt. Våra tekniker har en del att jobba med, sade Mikael Hedström, presstalesperson på polisen i Gävleborg till TT tidigare under dagen.

Larmet kom till polisen klockan 22.18 på torsdagskvällen. Polisen uppger att en person larmat 112 om att det varit bråkigt vid en fastighet i området. När polisen kom till huset hittades mannen och kvinnan svårt skadade. Trots återupplivningsförsök gick deras liv inte att rädda och de avled på platsen.

De döda var boende i området, men vilken slags relation de hade och vilket eventuellt motiv som kan ligga bakom dådet vill polisen inte uttala sig om.

Skulle träffas på julafton

En granne som TT varit i kontakt med och som vill vara anonym säger att han är chockad över det inträffade.

– Jag träffade dem senast under eftermiddagen och vi skulle umgås i morgon på julafton, äta och prata lite, men nu blir det inget med det. Det är helt ofattbart att det här har hänt, säger han.

Under natten evakuerade polisen boende i området. De fick tillbringa natten på hotell inne i Hudiksvall.

– Jag såg en helikopter som stod och hovrade och plötsligt kom en massa polisbilar. Jag har inte varit med om något liknande på 30 år. Nu är det helt avstängt och ingen får komma in. Jag är inte orolig själv, men det är obehagligt. Man tror att man bor så tryggt i skogen och så händer det här, säger grannen.

TT