Färre julkort - och många når aldrig fram

INRIKES

Jul. Trenden är tydlig, allt färre julkort skickas i Sverige. Och av dem som väl sänds i väg är det många som aldrig når mottagaren.

– De har otydliga eller felaktiga adresser, säger Anne Jiremar, presskommunikatör på Postnord.

Antalet julkort minskade med nio procent i år jämfört med i förra året. Trots det handlar det ändå om en icke föraktlig summa, sammanlagt 20,5 miljoner julkort, enligt Postnords prognos. Tre av fyra svenskar säger sig ändå föredra att få sina julkort i postlådan jämfört med i digital form, enligt postoperatörens undersökning.

Fortsatt populärt

"Det är roligt att se att också den yngre generationen uppskattar kraften i den fysiska hälsningen. Även i åldersgruppen 20-29 år föredrar de flesta att skicka julkort via posten framför digitala alternativ", säger Anders Holm, chef för Postnord Sverige, i ett pressmeddelande.

Undersökningen bygger på drygt 1 200 telefonintervjuer som gjordes i november.

Når inte mottagaren

Samtidigt är det också många julkort som varje år aldrig når mottagaren.

– Ett stort antal julkort och vykort hittar aldrig mottagaren för att de är feladresserade. Det är inte alls ovanligt, säger Anne Jiremar, presskommunikatör på Postnord.

Vissa mottagare kan de lokala postkontoren hitta trots otydliga eller felaktiga adresser, resten skickas till avdelningen för saknade brev på Post- och telestyrelsen.

– Man kan säga att det är 360 000 brev per år, men 50 000 av dessa är rena julkort, säger Helene Rosang, chef på avdelningen för borttappade brev till P4 Blekinge.

I mitten av 1990-talet skickade svenskarna 60 miljoner julkort inför jul- och nyårsfirandena.

TT