Politikers son misshandlad av mobb

Publicerad:

Brott. I lördags kväll blev den moderate riksdagsmannen Jörgen Anderssons 14-årige son misshandlad och dödshotad. Det var kulmen på flera års trakasserier mot sonen på grund av Anderssons politiska engagemang.

Enligt Sveriges kommuner och landsting ökar hatet och hoten mot politiker och blir allt grövre

Redan för två år sedan bytte Jörgen Anderssons son skola på grund av trakasserierna och hans liv är fortfarande mycket begränsat. Han vågar inte gå ut i samhället och måste övervinna sin rädsla för att åka samma buss till skolan som sina plågoandar. Jörgen Andersson vet vilka de är, skriver Dagens Vimmerby.

– Samma barn som trakasserar honom brukar skrika glåpord efter mig, "jävla moderatsvin" och liknande, säger Jörgen Andersson till TT.

På lördagskvällen var det avslutningsfest på fritidsgården i Överum. Sonen hade två kompisar från en annan ort på besök, därför vågade han sig ut. När de passerade fritidsgården såg någon honom genom fönstret.

– De samlade ihop en mobb inne på fritidsgården och följde efter och slog ner honom.

Mobben ska ha bestått av tio, femton personer och deras budskap var att pojken inte ska visa sig i Överum. Nästa gång skulle de döda honom.

Föräldrarna ovetande

Jörgen Andersson sökte själv upp barnen och deras föräldrar efteråt.

– Barnen skyller ifrån sig och säger att det är min son som trakasserat dem. Föräldrarna var nog ganska ovetande, men i alla fall en bekräftade att det handlade om min politiska övertygelse.

Sonen klarade sig utan större fysiska men.

– Det stora problemet är det psykiska, hur han ska komma till skolan när han måste åka samma buss som dem.

Ger inte upp

Trakasserierna har inte fått honom att vilja ge upp sitt politiska engagemang. Tvärtom.

– Hela familjen är skärrad just nu. Men inte ens barnen har haft tanken på att ge upp engagemanget. Då funderar vi snarare på att flytta.

– Jag tycker att det här föranleder att man ska engagera sig ännu tydligare och ännu mer. Vi pratar ofta om tolerans på en väldigt abstrakt nivå, men diskrimineringen och fördomarna finns även i det lilla.

Misshandeln och hoten av Jörgen Anderssons son har polisanmälts.

Grövre hot

Lena Lindgren är projektledare för toppolitiker på Sveriges kommuner och landsting (SKL) och har undersökt hat, hot och våld mot förtroendevalda.

– Vi ser att hoten tenderar att bli grövre. Det ökade under hösten 2016, även om vi inte har några siffror än.

Många upplever att hat och hot på nätet ökat. För det mesta är det politikerna själva som drabbas och ytterst sällan deras familjer.

– De flesta politiker klarar väldigt mycket när det gäller dem själva, men när det gäller barnen brister det för de flesta.

Enligt en undersökning från BRÅ ser var femte förtroendevald hat och hot som en del av uppdraget.

– Många säger att de alltid måste vara förberedda, man kollar vem som går bakom en, tittar under bilen, ser sig om när man går in i en hiss.

TT

Publicerad: