Moderaterna

Vitt skilda åsikter inför bosamtal

INRIKES

Politik. Byggsubventionerna, hyresregleringen och ränteavdragen. Det är några av de frågor som riskerar att bli stötestenar under de blockövergripande bostadssamtalen i veckan.

Målet är att kraftigt öka bostadsbyggandet.

Moderaterna kräver inför samtalen att investeringsstödet till byggandet av hyresrätter kraftigt minskas eller slopas helt.

– Vi är bekymrade över att de insatser som görs i dag nästan bara handlar om subventioner, de tror vi inte har någon betydelse över huvud taget. De vill vi ta bort eller begränsa så långt det över huvud taget är möjligt, säger Moderaternas ekonomiskpolitiske talesperson Ulf Kristersson inför samtalen, som inleds på måndagen.

TT: Hur villig tror du regeringen är att slopa investeringsstödet?

– Jag tänker inte spekulera, jag har ingen aning. Men det är klart att bjuder man in till samtal, och tackar man ja till samtal, då gör man det med ambitionen att faktiskt komma någon vart, säger Kristersson.

Vill inte ange

Bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) vill inte ange vilka frågor han tror blir svårast att komma överens om.

– Om jag går ut och säger att den här frågan kommer bli omöjlig eller den här frågan kommer bli lätt, det är inte så man samtalar på ett respektfullt sätt med andra partier, säger han.

TT: Hur ser förutsättningarna ut för att ni ska komma överens?

– Det är det vi ska ta reda på. De är bättre i dag än vad de var bara förra året, då flera av partierna i riksdagen var nere i ett skyttegravskrig. Det känns mycket mer öppet i dag, då vi är överens om själva föresatsen att faktiskt få i gång bostadsbyggandet.

Hyrorna svår fråga

En annan het fråga under samtalen blir hyresregleringen. Liberalernas ledare Jan Björklund sade i fredags till TT att han vill se en friare hyressättning. Moderaterna efterfrågar "en samlad översyn av den nuvarande hyresregleringen", skriver Kristersson och M-ledaren Anna Kinberg Batra på DN Debatt. Kristersson beskriver hyresregleringen som "en av ganska många riktigt svåra frågor".

Kaplan vill inte närmare kommentera de krav som M och L lagt fram.

– Jag tror att alla partier som kommer till samtalen har ett antal idéer om vad det är de vill lägga upp på bordet. De har bara valt olika sätt att kommunicera detta. Jag menar att det är oerhört viktigt att alla har tackat ja till samtalen och att de kommer. Sedan vet vi att de fem partierna som är inbjudna har olika ingångar. Det är inte konstigt.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes

/

Moderaterna

ÄMNEN I ARTIKELN

Moderaterna