Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Tord, Turid

Trelleborg vädjar om stöd

Publicerad 2015-11-05

Flyktingkrisen. Den stora mängden flyktingbarn som ankommer Trelleborg gör att kommunen nu begär stöd från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

Knappt 3 400 barn och unga har kommit till Trelleborg sedan 22 september. På transitcentralen Malva knappar de anställda febrilt på sina skärmar. Nästa färja från Tyskland ska strax lägga till.

– Vi har en beredskapsplan inför helgen om det skulle vara så att inströmningen ökar. Men vi har en belastning redan som det är, säger samordnaren Josefin Sandell.

Plötsligt kommer bussen från färjan, en halvtimme före utsatt tid. En av dem som lämpas av för registrering är 17-årige Aqil från Afghanistan.

– Jag hoppas kunna gå i skolan här, idrotta, och framför allt känna mig trygg, säger han till TT.

Behöver stöd

Trycket gör att kommunen behöver stöd till den nya organisation på runt 300 personer som hanterar mottagandet.

– Vi har bland annat byggt upp en transitverksamhet med utredare och administratörer som arbetar sju dagar i veckan dygnet runt. Vi har också byggt boplatser på 29 olika ställen. Det här gjorde vi på en vecka, säger förvaltningschef Cecilia Lejon till TT.

Hon tror att begäran kommer att godkännas. MSB kan bland annat bidra med myndighetssamordning samt process- och metodstöd. Tanken är att två representanter från myndigheten ska vara på plats i Trelleborg.

Som en vanlig skola

Ett stenkast bort från Malva ligger Freja, ett av kommunens många transitboenden för ensamkommande barn. Några sitter och spelar TV-spel, och på sängar som ser ut att komma från både slott och koja ligger andra och surfar på sina mobiler.

– Det känns tryggt och avslappnat här, säger Najeebullah, också han från Afghanistan, och ett av de runt 90 barn som nu bor på Freja.

Tanken är att de efter ett par dygn ska slussas vidare till mer permanenta boenden på andra håll i landet. Men vissa har varit här en månad, och personalen gör så gott de kan för att aktivera ungdomarna.

– De är som vilka tonårskillar som helst. Det finns inga problem här som inte går att hitta på en vanlig svensk högstadieskola, säger Mikael Pettersson, driftsansvarig på Freja.

TT