Många brutala inslag i mordrättegång

Publicerad:
Uppdaterad:

Brott. Han kastade sin familj mot döden från en klippa i Dalby stenbrott.

Nu sitter den livstidsdömde 31-åringen och gråter i hovrätten. Han hoppas på rättspsykiatrisk vård.

Tvångstankar är mannens egen förklaring till det brutala dubbelmordet.

Ett obehagligt telefonsamtal drog i gång hovrättsförhandlingen om dubbelmordet. Det handlar om ett bandat samtal till SOS Alarm.

För larmoperatören ljuger 31-åringen och säger att det måste ha skett en olycka. Han ger sken av att vilja göra allt för att rädda familjen - trots att han bara minuter tidigare slängt hustrun och dottern mot döden och fortsatt med våldet på marken.

När samtalet spelas upp rinner tårarna på 31-åringens kinder. En häktesvakt går över med näsdukar. Senare syns en hög av vita servetter på bordet.

Beskrivs som välplanerat

Strax före lucia i fjol tog livet slut för hustrun och dottern. Lunds tingsrätt beskriver dådet som mycket välplanerat. Ett exempel är hur 31-åringen fick kvinnan att dra en mössa över ögonen - genom att locka med en "överraskning" - innan han attackerade henne med hammare.

Alla parter i hovrätten tycks vara överens om vad som hände den där mörka decemberkvällen. Men huruvida mannen var allvarligt psykiskt sjuk är alltjämt en knäckfråga för domstolen.

Tvångstanken att döda familjen uppstod strax efter dotterns födsel, berättar 31-åringen och förklarar att han aldrig sökte hjälp. Han vill inte framstå som ett "psykfall" inför sin familj.

– Tankarna var väldigt känslolösa. Det var enormt ödesmättat, jag tänkte på fruktansvärda saker och visste att det skulle ske.

Två psykundersökningar

En första rättspsykiatrisk undersökning visade att 31-åringen är allvarligt psykiskt störd. Men domstolen bedömde att yttrandet från Socialstyrelsens rättsliga råd, som kastade omkull det första utlåtandet, vägde tyngre. Därför blev det livstids fängelse för mannen.

Med hjälp av flera expertvittnen i hovrätten hoppas advokat Per Schånberg att domstolen övertygas om 31-åringens behov av rättspsykiatrisk vård.

I tingsrätten förhördes de aldrig eftersom 31-åringen önskade ett tidsbestämt straff från början.

– Då mådde han bättre och förstod inte hur det skulle bli utan medicinering. Han blev av med medicinerna när han överfördes till häktet efter tingsrättsdomen. Då fick han tillbaka sina vanföreställningar, säger Schånberg till TT.

– Nu har han förstått att han måste få vård.

TT

Publicerad: