Hagamannens nya liv i frihet

INRIKES

Brott. Hagamannen har släppts. Men han kan troligen inte räkna med något enkelt liv i frihet.

Många är frustrerade och enligt myndigheterna finns en hotbild mot den ökände serievåldtäktsmannen, vars återfallsrisk bedöms vara hög.

Av säkerhetsskäl och på grund av det massmediala intresset skjutsades Niklas Lindgren i hemlighet från Skogomeanstalten utanför Göteborg till Skänningeanstalten i Östergötland för att släppas fri.

I samband med frisläppandet demonstrerade omkring 500 personer mot våld mot kvinnor i hans hemstad Umeå.

– Jag har två döttrar och det var stor lättnad när Hagamannen greps, säger Umeåbon Karin Edlund, 60, som deltog i manifestationen.

Inget skydd

Enligt Ingvar Näslund, chefredaktör för Västerbottens-Kuriren, är stämningen i Umeå hätsk.

– Det finns en frustration över att Hagamannen kan gå på Umeås gator igen. Att hata är dock ingen väg framåt, men det kommer nog ta många år innan det kan bli någon sorts försoning, säger han.

Kriminalvården ville inte låta Hagamannen återvända till Umeåtrakten under sitt första år i frihet, delvis för hans egen säkerhet. Umeå tingsrätt rev upp beslutet, men instämmer i att det kan finnas en hotbild mot honom.

– Vi vet naturligtvis om att det finns en hotbild mot honom. Det kan innebära att det går så långt att vi måste skydda honom, men där är vi inte, säger Börje Öhman, presstalesperson vid polisen.

I fängelset har Lindgren genomgått flera behandlingar, bland annat Kriminalvårdens relations- och samlevnadsprogram (Ros) som ges till sexbrottslingar. Under sin villkorliga frigivning ska han få fortsatt Ros-behandling 1-1,5 timme varannan vecka och genomgå alkoholbehandling.

Mycket pekar på att han flyttar till Norrbotten, där övervakare utsetts åt honom. Han har kommit in på en utbildning, har fått pengar till ett nytt körkort och vill kunna återvända till Umeå för att ha kontakt med sin familj.

Hög återfallsrisk

Enligt Niklas Långström, psykiatriprofessor vid Karolinska institutet och vetenskaplig rådgivare i Kriminalvården, kan det dock bli svårt för Hagamannen att leva ett normalt liv.

– Bland annat måste den sexbrottsdömde vara fortsatt riskmedveten så riskfaktorerna hålls så låga som möjligt, säger han.

Av frigivna sexbrottslingar döms runt tio procent för nya sexualbrott inom tio år. Kriminalvården bedömer Hagamannens återfallsrisk som hög.

– Fortfarande är det dock betydligt mer troligt att han inte återfaller i nya sexualbrott än att han skulle göra det, säger Niklas Långström.

TT