Inrikes

SD:are sparkas efter rasistinlägg

INRIKES

Näthat. Att be om ursäkt räckte inte. En assistent till EU-parlamentarikern Kristina Winberg (SD) får sparken sedan han skrivit rasistiska inlägg och hetsat mot judar och muslimer på nätforumet Flashback.

– Det går inte att försvara det han har gjort och skrivit om, säger Winberg till TT.

– Efter att ha pratat med (assistenten) och partiets personalavdelning insåg jag att det går helt emot partiets ideologiska fundament, så det var bara att gå skilda vägar, säger Winberg.

Mannen har enligt Aftonbladet bland annat skrivit: "Islam och dess folk är ett helvetespåfund som skall drivas tillbaka till öknen, med vapen om så krävs." Han har också kallat Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi, för "judesvinet" i sina inlägg.

"Skrevs i affekt"

Winberg säger att hon själv ansvarade för assistentens anställning, men eftersom hon tog hjälp av SD:s personalavdelning i Sverige när han skulle anställas ville hon även rådgöra med den. Hon ville också kontrollera uppgifterna med assistenten.

Strax innan han sparkades bad mannen i ett sms till Metro om ursäkt. Han påstod sig ångra sina inlägg och tog avstånd från dem. De "skrevs i effekt", hävdade han: "Jag är en annan person i dag och har mognat betydligt."

Mannen är 30 år; vissa inlägg är sex-sju år gamla, andra från i fjol, enligt Aftonbladet.

"Extremt chockad"

Winberg säger sig vara "extremt chockad" av det som kommit fram. Ingenting har tytt på att assistenten har hyst sådana åsikter som i inläggen, hävdar hon.

Efter avslöjandet reagerade flera andra svenska parlamentariker. Cecilia Wikström (FP), Marit Paulsen (FP) och Fredrik Federley (C) upplyste i ett brev EU-parlamentets talman Martin Schulz om de "fasansfulla och djupt kränkande" uttalandena som de ansåg bryta mot EU:s uppförandekod.

Enligt Aftonbladet, som gjort granskningen i samarbete med Researchgruppen, har också en man som tidigare haft politiska uppdrag för Miljöpartiet i södra Sverige skrivit rasistiska kommentarer på Flashback. Mannen, som bland annat varit ersättare i kommunfullmäktige, har gjort inlägg på sajten där han spridit namn på utländska män som förekommer i kriminella sammanhang och skrivit att det är "den bästa julklappen" när en invandrare skjuts ihjäl.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes