Andersson: Det blir väldigt tomt

Publicerad:
Uppdaterad:

Stockholm. Alliansens valmanifest får som väntat kritik från rödgrönt håll.

– När man inte kan gå till val på stora skattesänkningar så blir det väldigt tomt, säger Magdalena Andersson, ekonomisk-politisk talesperson för S.

Andersson (S) knöt vid en pressträff an till Fredrik Reinfeldts uttalande tidigare i dag om att Alliansens valmanifest är unikt. Hon anser att det är unikt att fyra partier som inte har 40-procent av väljarstödet agerar som om de tror att de har majoritet.

– På inte något sätt berör de hur de ska få igenom sin politik i riksdagen, säger hon.

Hon anklagar Reinfeldt för att sitta med SD och smida planer på hur de ska förstöra för en S-regering. Hon tycker dessutom att Alliansens ambitioner är enormt låga.

– Det finns väldigt få förslag till reformer. När man inte kan gå till val på stora skattesänkningar så blir det väldigt tomt.

Andersson säger sig inte vara imponerad av vad Alliansen åstadkommit, när det handlar om skolan och statens finanser. Hon upprepar sin kritik mot Alliansen: att den under hela mandatperioden har lånat till stora skattesänkningar.

– Detta är inte hållbart, säger hon.

Andersson kritiserar också Alliansen för att ha planer på att sälja ut en rad statliga bolag, som SBAB, Telia, Sveaskog och Posten.

Hon påminner om att finansminister Anders Borg 2010 sade att det inte blir några skattesänkningar förrän man nått överskott i budgeten.

– Ändå har vi haft tydliga underskott varje år. Ett tydligt löftesbrott, säger Andersson, som menar att man måste ta löftet om att inte sänka skatter med en nypa salt.

Om utvecklingen på arbetsmarknaden förbättras finns utrymme för ytterligare reformer, anser både S och Alliansen. Då prioriterar Alliansens partier tydligt fler skattesänkningar, enligt Andersson.

– Vi har ingen sådan skattesänkarlista, säger hon.

S vill hellre lägga pengar på exempelvis kommunerna.

MP å sin sida angriper bristen på klimatsatsningar i manifestet.

– Det är ett svek mot kommande generationer, säger Per Bolund, Miljöpartiets ekonomisk-politiske talesperson.

Bolund tycker att klimatsatsningarna är "så gott som obefintliga" i Alliansens valmanifest, som presenterades i dag.

Språkröret Gustav Fridolin:

– Det här är ett svek mot barnen. Vi ser hur klimatförändringarna sköljer in över Sverige, och vi ser hur många barn inte får den tid de behöver med sina lärare i skolan, säger Fridolin, som förespråkar höjda lärarlöner och större klimatsatsningar.

TT: Tycker du att Alliansens valmanifest kom tillräckligt lång tid innan valet?

– Nej, man har ju kunnat förtidsrösta i flera dagar och jag tycker att det är ett ganska grundläggande krav att den som går och röstar också har möjlighet att läsa valmanifesten och ta reda på vad de olika partierna tycker.

TT: Socialdemokraterna har inte ännu presenterat sitt valmanifest. Vet du allt om vad S vill göra?

– Nej, vi är olika partier som går till val på olika politik, säger han.

Enligt ett pressmeddelande från Miljöpartiet lägger Alliansen mindre än tre procent av sina satsningar på klimatet. Miljöpartiet anser bland annat att det behövs satsningar för att rusta Sverige inför kommande extremväder, exempelvis skyfall, översvämningar och andra naturkatastrofer till följd av klimatförändringarna. I Alliansens valmanifest finns ingenting som svarar upp mot de behoven, anser Per Bolund.

Vänsterpartiets ordförande Jonas Sjöstedt efterlyser en lista över vilka statliga företag regering planerar att sälja ut och hur privatiseringsplanerna ser ut.

"Nu försöker man dölja det genom att enbart exemplifiera i sitt valmanifest", skriver han i en kommentar.

Han varnar samtidigt för stora vinstutdelningar till riskkapitalbolag och avregleringar och lyfter fram apoteken och järnvägen som dåliga exempel.

"Apoteken och järnvägen har avreglerats med resultatet att tillgången på läkemedel har försämrats och tågförseningar har blivit vardag", skriver han.

TT

Publicerad: