Polis åtalad - bröt armen på kvinna

Publicerad:
Uppdaterad:

Stockholm. En 37-årig polis från Stockholm åtalas för att ha gripit och misshandlat en då 19-årig kvinna och bland annat ha brutit hennes arm.

Polismannen grep kvinnan på T-centralen i december förra året och förde henne till en av SL:s lokaler som ibland används för att förvara misstänkta. Därinne knuffade han ned henne på en stol, sparkade henne på benet och drog henne i håret, vilket enligt åtalet medfört smärta. Därefter tryckte han ned kvinnan på golvet och vred upp hennes vänstra arm bakom ryggen så att den gick av.

Det skäl som polismannen uppgivit till att han grep kvinnan var att hon försökt överlämna sitt SL-kort till pojkvännen så att båda kunde åka på samma kort. Han påstår att kvinnan själv ramlade och slog sin arm mot en stol eller mot golvet när han och en annan polis höll henne i ett löst grepp.

Oförsvarligt våld

Polismannen åtalas för olaga frihetsberövande, misshandel och vållande till kroppsskada, alternativt tjänstefel. Han åtalas dessutom för flera fall av dataintrång då han, utan att ha rätt till det, gått in och läst anmälningar mot poliser, de flesta mot honom själv, bland annat den anmälan som den 19-åriga kvinnan lämnat in.

Chefsåklagare Christer Ekelund skriver i stämningsansökan att ingripandet mot kvinnan gjordes utan laga grund eftersom hon inte stört allmän ordning. Det våld polismannen använt har inte varit försvarligt, står det i åtalet.

Kamrater vittnar

Bland bevisningen finns film från en övervakningskamera, vittnesmål från kvinnans kamrater och ett rättsintyg som styrker skadans uppkomstsätt.

Rikspolisstyrelsens ansvarsnämnd ska yttra sig i ärendet för att avgöra om polismannen ska avskedas vid en eventuellt fällande dom.

Kvinnans målsägarbiträde advokat Ann-Charlotte Westlund vill inte kommentera fallet förrän efter rättegången, som blir någon gång i höst.

TT

Publicerad: