Vapenfynd avslöjade narkotikaliga

Publicerad:
Uppdaterad:

Brott. Kvinnan råkade trampa på något när hon promenerade i skogen i närheten av Skövde. När hon tittade efter såg hon en nedgrävd kylbag - som innehöll en kpist och ammunition.

Det blev starten till den spaningsinsats som ledde fram till att tolv personer på torsdagen åtalades för bland annat grovt narkotikabrott och grovt vapenbrott.

Efter telefonavlyssning och hemlig kameraövervakning mot några misstänka personer kunde polisen i januari beslagta 38 kilo amfetamin. Partiet beräknas, enligt Skaraborgs Läns Tidning, ha ett värde på omkring elva miljoner kronor.

Förutom narkotikahantering och vapenbrott åtalas de inblandade också för utpressning, olaga hot och penningtvättsbrott. Fem av de tolv har suttit häktade sedan i februari.

Gruppen har haft en omfattande verksamhet och enligt polisen märks det att de åkt fast.

"Inom polisen ser vi redan effekter av arbetet genom en minskad tillgång av den här sortens narkotika både på krogarna och på gatan", säger Per Ottosson, kanslichef i polisområde Skaraborg, i ett pressmeddelande.

Under utredningen har polisen också beslagtagit kokain, cannabis och en stor mängd ecstasytabletter.

"Vi menar att de misstänkta personerna har agerat i ett nätverk som använt sig av utpressning, våld och hot om våld för att öka sitt inflytande", uppger kammaråklagare Jenny Karlsson.

TT

Publicerad: