Hat utan motstånd trissar upp våldet

Skolattacken. Stegen från hot och näthat till extrem handling blir allt kortare, enligt nationella samordnaren Mona Sahlin. Nu uppmanar hon den "goda sidan" att höja rösten.

Tystnad beskrivs som det absolut bästa bidraget till fortsatt extremism i Sverige.

Terrordåd - någon annan benämning på Anton Lundin Petterssons attack på skolan Kronan i Trollhättan finns inte för tidigare S-ledaren Mona Sahlin.

Som nationell samordnare mot våldsbejakande extremism är hon bestört över den senaste tidens brandattentat mot asylboenden och attacken som dödade en 17-årig elev och en elevassistent.

– Om någon skriver att "nu ska vi på egen hand stoppa flyktingströmmen" så är det ett antal personer som tar de orden bokstavligt, säger Sahlin till TT.

Dåd i kontext

Den upptrissade nivån i den offentliga debatten påverkar människor. En del riskerar att radikaliseras till den grad att de tror att våld är den enda utvägen för att rädda ett Sverige som beskrivs som hotat. Därför måste våldsdåd ofta ses i en kontext, menar Mona Sahlin.

Kritik har bland annat riktats mot ett tal som riksdagsledamoten Kent Ekeroth (SD) nyligen höll i Trelleborg. Han beskrev Sverigedemokraterna som en motståndsrörelse och publiken som den "spjutspets" som behövs för att ta landet tillbaka.

– Talet bygger på att Sverige "hotas" av flyktingströmmar och att "motståndet" måste växa. När politiker börjar använda sådana ord kan terrordåd, som det i Trollhättan, sättas in i ett sammanhang, säger Sahlin.

Häromdagen reagerade justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) kraftigt mot att SD i Lund, samtidigt som asylboenden brinner, har lagt ut kartor och listor över tilltänkta flyktingboenden på Facebook.

"Avskyvärt!", skrev han på Twitter.

"Kväser debatten"

SD:s ekonomisk-politiske talesperson Oscar Sjöstedt är avvisande till att partiets retorik skulle ha en koppling till den senaste tidens våldsdåd.

– Man måste som riksdagsledamot eller engagerad medborgare kunna driva en fråga utan att belastas med ansvar för att någon annan person begår brott, säger han.

– Att ens antyda det gör mig lite orolig, det kväser debatten.

Mona Sahlin befarar fler dåd med rasistiska förtecken, inte minst med tanke på att skolattacken hyllas av vissa på internet. Varningssignalerna syns och hörs inte lika tydligt på nätet.

– Det är svårare när det utspelar sig i en dator. Därför måste de här kommentarerna bemötas, det är enda sättet att nå in i datorn.

Kraftkamp

Mer konkret handlar det om att välja vilka krafter som ska vinna kampen, resonerar Sahlin. Goda krafter växer. Men mörka krafter likaså. Myten om att det finns en "tyst majoritet" ska punkteras och Sahlin tror att en ökad aktivitet på nätet är vägen dit. Reagera mera.

– Visa att tystnad inte innebär ett passivt accepterande, vilket kanske avsändaren tror.

Den som inte bemöter näthatet bidrar till mer extremism, slår hon fast och tycker samtidigt att slagorden om att "rasister inte får ta över våra gator" behöver ett tillägg.

– De får inte ta över datorn heller. Det räcker inte med att tända ljus på gatorna, vi måste också släcka bränderna på nätet.

TT

Publisert: