Spindlar ger känsla för det krypande

Publicerad:
Uppdaterad:

Husdjur. Krypande rovdjur fångar Kajsa Mellbrands intresse. Hon har flera fågelspindlar och en skorpion hemma.

– De är stora, trevliga att se på och lätta att ha i fångenskap, säger hon om fågelspindlarna.

Kajsa Mellbrand är biolog, och tycker egentligen bäst om att studera småkryp utomhus.

– Men jag har några hemma också, för att inte få abstinens under vintern, säger hon.

Det syns att Kajsa Mellbrand trivs när hon pysslar om sina terrarier. Varje art behöver sin egen miljö att leva i. Det gäller både spindlar och skorpioner, som bägge ingår i gruppen spindeldjur.

Hitta rätt art

Bland spindlarna är fågelspindlar, ofta cirka 15-20 centimeter långa inklusive benen, vanligast som hobbydjur i Sverige. Men det gäller att hitta rätt bland hundratals arter. Vissa är mer aggressiva, andra är lugna.

– Någon art som är väldigt lugn passar utmärkt för den som inte haft husdjur förut, säger Lennart Pettersson i Sveriges herpetologiska riksförening, med speciellt intresse för ormar och spindlar.

De flesta fågelspindlar är inte farliga för människan. Om du funderar på att köpa ett spindeldjur som kan vara farligt, kolla först med kommunen och fastighetsägaren om det finns lokala regler för detta.

Gillar olika miljöer

Inget av Kajsa Mellbrands husdjur är farligt, försäkrar hon, och liknar ett stick från skorpionen vid att bli stungen av en geting.

– Men skorpioner är inte keldjur. De är inte sociala och uppskattar inte att man håller på med dem. Däremot är de vackra och intressanta, säger hon om sitt ovanliga husdjur.

Det är viktigt att inreda varje djurs terrarium med en miljö som liknar naturen där just den arten lever vild. Det kan vara allt från öken till regnskog.

Några bor i träd och vill ha grenar att klättra på och ett gömsle högt upp. Vissa vill ha stenar att gömma sig bland. Andra vill ha något att gräva ned sig i.

Behöver fukt

Men alla fågelspindlar, även ökenlevande arter, behöver mera fukt än vi har i svenska bostäder. Det man lägger på botten av terrariet, till exempel torv eller jord, ska behålla fukt och släppa ifrån sig lite i taget, så att det blir en jämn fuktighet i luften.

– Akvariegrus fungerar inte, framhåller Kajsa Mellbrand.

Vattenskål måste spindeln också ha.

– Om den sitter nära vattenskålen hela tiden är den uttorkad, säger Lennart Pettersson.

Man ska inte ge spindeln för mycket att äta. Man bör inte heller lyfta upp den ofta. Det finns en risk att den faller eller skadas på annat sätt när man hanterar den.

TT

Publicerad: