Inrikes

Italienarna på väg att gå upp i rök

INRIKES

Samhälle. Italienarna är på väg att långsamt försvinna. Aldrig tidigare har det fötts så få barn i landet. Den dåliga ekonomin i kombination med en utbredd manskultur anges som den främsta orsaken.

Enligt de senaste siffrorna, som presenterades nyligen av det officiella statistikorganet Istat, föddes det enbart 509 000 barn i Italien förra året. Antalet personer som dog var 17 procent fler, 597 000.

Strax över två barn per kvinna behövs för att hålla befolkningsantalet uppe i ett land, skriver New Scientist. Fertiliteten i Italien är nu nere i 1,39 barn per kvinna, den lägsta någonsin.

Italien är inte ensamt om att ha en låg fertilitetsgrad. Många andra europeiska länder kämpar också mot vikande siffror. Men till skillnad från andra länder har den varit under "tvåbarnsstrecket" i Italien ända sedan 1976, vilket har gjort att medianåldern i landet nu är 44,5 år. Bara Japan har en äldre befolkning.

Den krisande ekonomin är en orsak. Svårigheter för italienskor att både arbeta och ha familj är en annan.

Enda anledningen till att befolkningen inte minskar är invandringen. Många invandrare är unga och hjälper till att "hålla uppe siffrorna", så att säga. Utan dem skulle fertilitetsgraden endast vara 1,29, enligt Istat.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes