Försvarsinsats ger eko i omvärlden

Publicerad:
Uppdaterad:

Stockholm. Den militära operationen i Stockholms skärgård ger eko även i utländska medier. "Kalla kriget är tillbaka" utropar brittiska Daily Mail och pekar på likheterna med ubåtsjakterna på 1980-talet.

Även amerikanska ABC och Fox News gör samma koppling, och brittiska Sky News beskriver att den ryska aktivitet i luften över Östersjön har ökat på senare tid. Nyhetsbyrån Reuters konstaterar att den pågående insatsen är av en storlek som inte har setts sedan kalla krigets dagar.

I våra nordiska grannländer uppmärksammas nyheten särskilt. Norska NRK toppar på söndagen sin sajt med "ubåtsalarmen", och man har också ett eget team på plats. Den stora danska tidningen Berlingske rapporterar att Sverige "intensifierar" jakten på en främmande ubåt, men att försvaret är hemlighetsfull kring operationen. Även finska Ilta-Sanomat har dramatiken i den svenska skärgården som sin huvudnyhet.

Händelsen väcker även uppmärksamhet så långt utanför Sveriges gränser som i Sydafrika. Sajten News 24 skriver av de pågående händelserna väcker ekon från 1981, då den sovjetiska ubåten U137 gick på grund utanför Karlskrona. Man tar också upp händelsen i september, då två ryska attackplan kränkte svenskt luftrum.

De ryska Moscow Times och S:t Petersburg Times ligger däremot lågt i sina nätupplagor. Den ryska nyhetsbyrån Interfax skriver dock att försvarsdepartementet tillbakavisar västerländska mediers rapporter om en rysk ubåt.

TT

Publicerad: