Inrikes

Hatsajter - en plats att skruva av ventilen

INRIKES

Näthat. De befinner sig i samhällets marginaler och ventilerar sin frustration genom att kränka andra.

– Det blir som ett spel på nätet där man måste ta i allt mer för att få uppmärksamheten och uppleva kicken, säger psykologen Johan Waara.

Näthatet är utbrett och drabbar framför allt kvinnor, invandrare, hbtq-personer eller människor som försvarar dessa grupper. Det menar Johan Waara, legitimerad psykolog som studerat näthatet sedan mitten av 2000-talet.

En av dem som länge fått utstå kränkningar på nätet är radioprofilen Karin "Kakan" Hermansson.

– Det handlar om ett rent och skärt kvinnohat. Så här bemöts kvinnor och feminister 2015 i Sverige, säger hon till Aftonbladet.

Tidningen har grävt fram personer bakom hot och påhopp på Flashback och funnit såväl skogsarbetare som EU-jurister.

Spretig grupp

Och enligt Johan Waara är gruppen bakom hatet spretig och svår att generalisera. Trollen verkar ha olika utbildningsnivå, politiska hemvister och komma från olika bakgrunder. Gemensamt är att de får kickar som driver dem till allt grövre inlägg och kommentarer.

– Det är som ett beroende utan att för den skull jämföra det med exempelvis alkoholmissbruk, säger han.

Dessutom menar Waara att hatarna sällan verkar mena vad de skriver och att det är ovanligt att hot omsätts till praktik.

– Anonymiteten gör att någon som är besviken på makthavare kan trycka till Mona Sahlin för att hon nästan inte känns som en verklig person. Och då skriver de saker som de aldrig skulle säga till någon rakt i ansiktet, säger han.

Skriver i förtroende

Han får stöd av internetforskaren Elza Dunkels som menar att vissa forum på internet bidrar till att invagga nättrollen i en känsla av att de befinner sig bland likasinnade och därför kan skruva på ventilen mer än brukligt.

– Man kan säga jättehemska saker till någon man har förtroende för då man upplever att det stannar här mellan oss. Det kan även uppstå på nätet, säger hon.

Inte heller hon tror att näthatarna har några speciella personlighetsdrag. Beteendet att uttrycka avundsjuka, kritisera eller ignorera andra finns hos alla människor.

– Men vissa förstår inte var gränserna går, säger hon.

Både hon och Johan Waara menar att det är farligt att klistra etiketter på nättrollen.

– Då har vi hittat något att skylla på, säger Elza Dunkels.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes