Inrikes

Abbas träffar Sveriges regering

INRIKES

Politik. Sveriges statsminister Stefan Löfven (S) har idag tagit emot den palestinske presidenten Mahmud Abbas i Stockholm. Under dagen kommer bland annat ett nytt samarbetsavtal att undertecknas.

Det var vid tolvtiden i dag som Abbas anlände till Rosenbad i Stockholm, där han togs emot av Löfven. Abbas, som anlände till Sverige i går, har tidigare under dagen träffat utrikesminister Margot Wallström (S) för överläggningar på UD. Abbas besök är det första i Sverige sedan Sverige beslutade att erkänna Palestina. Det beslutet har orsakat spänningar, för att inte säga en kris, i förhållandet mellan Israel och Sverige och Israel har svarat med att kalla hem sin ambassadör.

På eftermiddagen kommer ett femårigt samarbetsavtal mellan den svenska och den palestinska regeringen att undertecknas. Avtalet innehåller bland annat ett stöd inriktat på mänskliga och demokratiska rättigheter, jämställdhet och företagande som ska bidra till att utveckla den palestinska ekonomin.

Regeringen kommer även att diskutera ett återupptagande av fredsprocessen liksom det politiska läget i de palestinska territorierna, där nästan ett decennium har gått sedan president- och parlamentsval hållits. Efter ett avtal mellan partierna Fatah och Hamas var det tänkt att val skulle hållas i fjol, men de valen har på nytt skjutits upp. Dessutom har palestinska myndigheter anklagats för att ha slagit till mot fackförbund, och för korruptionsproblem.

Abbas inledde sitt besök i går kväll med att träffa ärkebiskop Antje Jackelén. Under mötet diskuterades bland annat den kristna närvaron i Mellanöstern, mänskliga rättigheter och utsikterna för fredsförhandlingarna. På agendan stod också problemen med islamofobi och antisemitism i Europa.

Säkerhetspådraget kring besöket är omfattande, och svenska myndigheter har med hänvisning till säkerheten ogärna beskrivit många detaljer. En pressträff med Abbas och statsministern hålls i eftermiddag i Rosenbad. Under kvällen kommer Abbas även att officiellt inviga den palestinska ambassaden i Stockholm, vid en ceremoni där även Margot Wallström närvarar.

Mahmud Abbas besök i Sverige avslutas i morgon.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes