Inrikes

SL kräver 100 000 av Konstfack

INRIKES

Stockholm. Stockholms lokaltrafik (SL) kräver 100 000 kronor och en ursäkt av Konstfack sedan en elev i ett examensarbete klottrat i och slagit sönder ett fönster i en tunnelbanevagn.

– Konstfack ställer sig inte bakom verk som tillkommit genom olaglig handling, säger rektor Ivar Björkman till TT.

Det är andra gången på kort tid som projekt på Konstfack väcker ilska. För inte så länge sedan fejkade en elev vid skolan ett självmordsförsök och ett psykotiskt anfall som en del i ett konstprojekt. Det ledde bland annat till en polisanmälan från personalen på psykakuten vid S:t Görans sjukhus, dit eleven fördes.

Nu gäller det ett examensarbetet från förra våren. I en film går en maskerad graffitikonstnär till verket mitt framför ögonen på passagerarna i en tunnelbanevagn.

SL:s styrelseordförande trafiklandstingsrådet Christer G Wennerholm (M) dömer ut aktionen:

– Det är givetvis fullständigt oacceptabelt när en skola har elever som i ett examensarbete förstör våra vagnar, skapar kostnader på 100 000-tals kronor och skrämmer resenärer så att de känner sig otrygga när de använder kollektivtrafiken.

– Det övergår mitt förstånd att ansvariga personer på skolan inte har stoppat det här för länge sedan. Jag kräver en ursäkt till SL, men framför allt till SL:s resenärer, de ska inte behöva utså sådant. Och sedan är det kostnader för att återställa vagnen. Det får konstfack se till att lösa, säger Wennerholm.

Graffitifilmen visades på en konstmässa i Stockholm i fredags. Den besöktes av bland andra kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth (M). Även hon reagerade starkt negativt.

– Vad blir nästa grej? Att tända på ett hus och se hur brandkåren reagerar? sade ministern till Aftonbladet.

Men den första visningen var på Konstfacks vårsalong. Konstfacks rektor Ivar Björkman såg de uppenbara olagligheterna på filmen där.

TT: Varför kontaktade ni inte SL då och erbjöd er att ersätta det ni förstört?

– Det får jag anledning att återkomma till. Jag tog upp det med institutionen, det var min åtgärd. Och efter det infördes våra etiska riktlinjer för hur sådana här projekt ska hanteras.

Ivar Björkman ska nu utreda om skolan begått något fel.

– Ifall vi har gjort det ska vi förstås ta vårt fulla ansvar, lovar han.

Det handlar om att ta reda på vilket sätt skolan, närmast elevens handledare, var delaktig i olagligheten.

– Jag måste bedöma i vilken utsträckning skolan har varit informerad och stöttat projektets genomförande, säger han.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes