Inrikes

Kyssar under vetenskaplig lupp

INRIKES

Chicago. De aktiverar en stor del av hjärnan och utövas av människor i nästan alla kulturer.

Ändå är kyssarna något av ett mysterium - som män till skillnad från kvinnor föredrar att avnjuta med mycket saliv.

Det påstår åtminstone Helen Fisher, forskare verksam vid Rutgers University som deltar i det stora vetenskapsmötet AAAS i Chicago.

– Det finns mycket som talar för att män gillar slabbigare kyssar än kvinnor, säger hon.

En tänkbar förklaring är att saliv innehåller testosteron, som en heterosexuell man omedvetet överför till sin kvinna för att öka hennes sexlust.

– En annan förklaring är att män har sämre lukt- och smaksinne än kvinnor och använder mer saliv för att förstärka upplevelsen. Han kanske också omedvetet kan känna av var någonstans kvinnan befinner sig i sin menstruationscykel, säger Helen Fisher, men betonar att allt är vetenskapligt obeprövade gissningar.

Fisher är en av få forskare i världen som ägnar sig åt vetenskapsfältet filematologi, kyssande. Hon anser att kyssar, passionerade djupa sådana, har utvecklats för att fylla tre olika funktioner i en relation - funktioner som alla har utvecklats under evolutionen till gagn för människosläktets överlevnad. Det handlar om sexdrift, som talar för sig själv, förälskelse, som får oss att fokusera på en person i taget, och djupare kärlek eller anknytning, som förhoppningsvis gör att förhållandet håller i sig åtminstone under tillräckligt lång tid för att föda och uppfostra ett gemensamt barn.

En kyss har förmågan att aktivera områden i hjärnan som reglerar samtliga dessa fenomen via olika hormoner.

– Överhuvudtaget är en extremt stor del av hjärnan aktiv när vi kysser, säger Helen Fisher.

Hon har inga direkta tips att dela med sig av till den som vill utveckla sitt kyssande till fulländning. Till syvende och sist handlar det om tycke och smak, säger hon. En bra kyss från rätt person kan lyfta en relation till oanade höjder.

– Å andra sidan kan den också döda ett förhållande. Det är många som rapporterar att den första kyssen var det som stjälpte romansen över ända, säger hon.

TT:s utsända

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes