Inrikes

Afa tar på sig våld mot ND-politiker

INRIKES

Stockholm. Antifascistisk aktion (Afa) tar på sin hemsida på sig den våldsamma attacken mot en 35-årig framträdande Nationaldemokrat.

Mannen, chefredaktör för partiets tidning där händelsen också refereras, misshandlades i söndags eftermiddag av ett stort gäng, och fick föras till sjukhus med skallskador och sticksår i en arm. Polisen rubricerar dådet som mordförsök.

Inga misstänkta

På sin hemsida beskriver Afa-Stockholm hur polisen hindrade organisationen från att attackera en Nationaldemokratisk demonstration i Stockholm.

"Därför valde vi en annan strategi. Vi attackerade utanför ND:s partilokal i Rågsved," skriver organisationen, som också hävdar att en bil, ljudutrustning och politiskt informationsmaterial förstördes, och att en handdator stals vid attacken.

"Vi attackerar när vi anser att det är som lämpligast, vare sig det är på en fascistisk aktivitet, vid deras partilokal eller i fascisternas hem," står det vidare på hemsidan.

Enligt förundersökningsledare Mikael Wessling vid Söderortspolisen finns ännu inga konkret misstänkta för dådet, dock en mängd vittnen, eftersom det hela skedde på dagtid en helg.

– Vi får se vad vi kan leda i bevis, säger Wessling.

Säkerhetspolisen, som har regeringens uppdrag att kartlägga våldsamma politiska extremistgrupper, bistår Söderortspolisen i utredningen. En talesman för Säpo säger att det på sistone förekommit fler våldsincidenter än normalt i extremistkretsar, men att det är för tidigt att tala om någon sorts trend.

Jämnstora våldsfraktioner

Enligt tidigare bedömningar av Säpo är normalscenariot för politiskt extremistvåld i Sverige att nazister eller andra sorters högerextremister försöker organisera en opinionsyttring, och då går vänsterextrema grupperingar till attack. Men ur samhällssynpunkt inskränker de båda grupperingarna varandras politiska och demokratiska rättigheter. I viss mån påverkas enligt Säpo också enskilda politiker och beslutsfattare i myndigheter av hot från grupperna, men för det svenska statsskicket utgör de inget hot.

Ingendera gruppen har heller växt, sett ur ett längre perspektiv. Våldsfraktionerna är ungefär jämnstora, knappt hundra personer på vardera sidan.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes